Zaujímavosti

Pápež Lev X. a predaj odpustkov, ktorý zmenil Európu

Pápež Lev X. a predaj odpustkov, ktorý zmenil Európu

videní: 4.9K

V minulom článku sme písali o nie veľmi lichotivých prívlastkoch pápežov, ktorí zastávali úrad Svätej stolice v minulosti. Mnohí z nich podliehali svetským pokušeniam a napriek tomu, že ženské telo bolo cestou do pekla, mu nedokázali odolať. Tento krát sa pozrieme na pápeža, ktorý prijal meno Lev X.. Predaj odpustkov na stavbu svetoznámej Baziliky svätého Petra v Ríme v roku 1517, znamenal začiatok zmien, ktoré zachvátili celú Európu.

Pápež Lev X. nepatril medzi pápežov, od ktorých by si mali veriaci brať príklad. Nemal dobrú povesť. Hovorilo sa o ňom, že je lenivý, míňa peniaze na bujarú zábavu, karnevaly hazardné hry či poľovačky. Len málokedy strpel, aby mu povinnosti jeho svätej stolice prekazili tieto zábavky. Pre všetky jeho záľuby sa minuli prostriedky troch pápežov – jeho, jeho predchodcu a dokonca aj nasledovníka. Hovorilo sa, že bol nútený dať do zálohu aj nábytok z paláca.

Na to, aby sa zo zlej finančnej situácie dostal, sa neštítil predať cirkevný úrad. Tak predal aj arcibiskupstvo v Mohuči Albrechtovi Brandenburskému. A bol to pre Leva dobrý obchod. Aj pre Albrechta  sa kúpa oplatila. Vysoké cirkevné úrady zabezpečovali vysoké príjmy a v neposlednom rade moc.

Albrecht platil v hotovosti a musel platiť hneď. Peniaze na arcibiskupstvo si požičal od rodiny Fuggerovcov, a aby mohol splatiť dlžobu mu pápež zaistil výsadu predávať odpustky po dobu 8 rokov. Práve polovica z týchto príjmov putovala do pokladnice pápeža, z čoho financoval stavbu svetoznámej Baziliky svätého Petra v Ríme.

Na jeseň roku 1517 sa vyberači rozmohli aj do nemeckých krajín a ponúkali odpustky v zmysle hesla „ keď zazvoní pokladnička, duša letí do nebíčka“. Jednoducho povedané, kúpiš si odpustky a získaš úplne odpustenie.

Podobné činy zo strany cirkvi rozhorčili wittenberského kňaza menom Martin Luther, o ktorom sme už taktiež na topdesať písali. Človeka prostej a úprimnej oddanosti Bohu. Čo nasledovalo už všetci dobre poznáme.

Zdroj: BoredPanda | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov