Zaujímavosti

Dobyvateľa menom Pyrrhos Epirský zastavila až tehla

Dobyvateľa menom Pyrrhos Epirský zastavila až tehla

videní: 3.1K

Medzičasom sme vám priniesli článok o legendárnom dobyvateľovi Alexandrovi Veľkom, ktorého učil a po niekoľko rokov vychovával sám Aristoteles, žiak velikána menom Sokrates. Výchova sa však minula účinkom. Tentokrát si povieme taktiež o ambicióznom dobyvateľovi, ktorý bol inšpirovaný Alexandrom Veľkým. Jeho meno je Pyrrhos Epirský.

Ako sme už v úvode uviedli, po smrti Alexandra Veľkého dejiny zažili „boom“ dobyvateľov. Jedným z nich, ktorý bol taktiež inšpirovaný životom a výbojmi Alexandra, bol Pyrrhos Epirský. Žil v rokoch 318 až 272 pred našim letopočtom. Keď sa tak pozeráme na jeho život, v podstate prechádzal z vojny do vojny. Zastavila ho až náhoda.

Mladý Pyrrhos bol kráľom najzápadnejšieho gréckeho štátu – Epiru. Po smrti Alexandra sa rozhodol pokračovať vo výbojoch. Vybral sa na ťaženie na západ. Svoje územie sa mu podarilo rozširovať smerom na západ až 10 rokov. Jeho ťaženiu sa nevyhla ani rozvíjajúca sa Rímska ríša.

Traduje sa, že využil, ba dokonca eventuálne sám vyvolal vzburu proti rímskym námorníkom v gréckom meste Tarent. Prvá bitka, ktorá sa konala v roku 280 pred našim letopočtom pri Heraklii sa mu podarilo vyhrať. Druhá bitka, ktorá bola ešte väčšou, najväčšou akú Rimania dovtedy zažili, prišla o rok. Pyrrhos opäť zvíťazil. Utrpel však obrovské straty. Do análov histórie sa vryli jeho slová: „Ešte jedno takéto víťazstvo a som zničený.“. Od tohto momentu sa víťazstvá na tento spôsob nazývajú Pyrrhovými.

Po všetkým bitkách a ťaženiach voči Rimanom – napriek tomu, že boli úspešné – sa Pyrrhos rozhodol navrhnúť Rimanom mier. Rimanom sa však zabraté územia práve Pyrrhovými vojskami nepáčili a odmietali sa s týmto faktom zmieriť. Pyrrhos sa tak stiahol do Tarentu, následne na Sicíliu.

Napriek obrovským ambíciám Pyrrha sa nestal svetovládcom. Bitky síce vyhrával a bol schopným vojvodcom, avšak plány o prekonaní Alexandra Veľkého nevychádzali. Nepriatelia sa proti krutým útokom spájali. Napriek úspechom Pyrrha z Epiru, tieto úspechy nedokázal využiť vo svoj prospech.

Pyrrhos bol Alexandrovi veľmi podobný. A to povahou, osobnostnými črtami aj výzorom.  V roku 272 pred našim letopočtom Pyrrhos dobyl mesto Argos, a keď doň víťazne vstupoval, osudným sa mu stala tehla, ktorá naňho padla. Zomrel ako 46 ročný.

Zdroj: topdesat
Zdroj titulnej fotografie: François Topino-Lebrun,Link

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov