Zaujímavosti

Najhorší vrahovia Slovenska: Juraj Lupták

juraj lupták

videní: 10.9K

Juraj Lupták, narodený 2. 1. 1942 v Banskej Bystrici (Slovensko) – popravený 16. 7. 1987 v Bratislave. Bol to primitívny pastier a alkoholik, ktorý sotva dokončil osobitnú školu. Od 12 rokov vyrastal v detských domovoch. Preslávil sa však ako “banskobystrický škrtič”.

Prešiel si niekoľkými zamestnaniami, najradšej však nepracoval a žil len tak. Bol dvakrát vo výkone trestu. Raz za krátenie dane a druhýkrát za marenie výkonu úradného rozhodnutia. Jeho séria vrážd sa začala 6. mája 1978 za Banskou Bystricou. V jedno pekne popoludnie jednoducho zozadu prepadol 20-ročnú dievčinu a škrtil ju, až kým neupadla do bezvedomia. Potom ju znásilnil a keďže mu to zrejme nestačilo, ukradol jej aj 500 korún.

Prešli štyri roky, počas ktorých si zrejme Juraj Lupták myslel, že ho nikdy nechytia. Prišiel však 2. jún 1982 a on si na Suchom vrchu pri Banskej Bystrici vyhliadol svoju ďalšiu obeť. Bolo ňou ledva 15-ročné dievča, ktoré ho upútalo svojou mladosťou a batohom, ktorý malo na chrbte. Okrem toho, že ho chladnokrvne zavraždil, ukradol mu aj hodinky, náušnice a spomínaný batoh. To všetko v opojení Okenou a lacným vínom.

juraj lupták

Jeho drzosť, ak sa to dá tak nazvať, sa však stupňovala a Juraj Lupták znova zaútočil už po mesiaci. 18. júla 1982 spáchal vraždu takmer v centre mesta pri budove vtedajšieho Krajského národného výboru. Aby sa nenamáhal škrtením, pripravil si veľký kameň. V tme za budovou vyčkával na nejakú mladú ženu. Keď netušiac prešla okolo tejto ľudskej beštie, vrhol sa na ňu Lupták zozadu a začal ju mlátiť kameňom do hlavy. Keď stratila vedomie, chcel ju znásilniť, no neurobil tak, lebo mala práve menštruáciu. Po chvíli sa žena prebrala a tak ju dobil na smrť a ukradol jej aspoň náušnice.

Svoje obete nevraždil Juraj Lupták len so sexuálnym zámerom, chcel ich tiež umlčať a zbaviť sa “svedkov”. Napriek tomu, že išlo o veľmi primitívnu osobnosť, svoje konanie si uvedomoval a alkohol zvyšoval jeho agresivitu. Mladé ženy si vyberal úmyselne, nie len preto, že ho priťahovali, ale aj kvôli ich fyzickej slabosti. Rekonštrukcie vrážd si doslova užíval. Predvádzal sa pri nich a s radosťou ukazoval všetky detaily. Akoby bol na seba pyšný. Až keď prišiel na to, že mu hrozí trest smrti, začal všetko popierať. Myslel si totiž, že si odsedí len pár rokov, ktoré odpracuje v bani a z peňazí vynahradí škodu rodinám svojich obetí.

juraj lupták

Odborníci sa zhodli, že v jeho prípade neprichádza do úvahy žiadna náprava. Nepomohol by ani dlhoročný trest či kastrácia. Išlo o polyformnú psychopatickú osobnosť s defektnou sexualitou a citovou a sociálnou nezrelosťou. Na svoje vraždy sa vždy vopred pripravil a detailne ich plánoval, vedel, že bude vraždiť. Krajský súd v Banskej Bystrici odsúdil Juraja Luptáka za trojnásobný trestný čin vraždy, trojnásobný trestný čin krádeže a dvojnásobný trestný čin znásilnenia na trest smrti, ktorý bol vykonaný v Bratislave 16. júla 1987.

Zdroj: kriminalistika.eu | youtube topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov