Zaujímavosti

Príroda na prvom mieste. Tieto krajiny vytvárajú prechody cez cestu pre zvieratá

prechody

videní: 4.6K

Dnes sa budeme venovať jednej krásnej a užitočnej téme. Toto je jeden z najlepších vynálezov ľudstva – prechod pre divokú zver, ktorá migruje. Tieto prechody už zachránili život miliónom tvorov.

Myšlienka stretnutia sa s losom alebo jeleňom na diaľnici pri jazde vysokou rýchlosťou je desivá. Chúďa zviera, ktoré prekročí cestu, by bolo v tejto situácii ešte viac vystrašené. Hlučné zvuky a pohyb rýchlo sa blížiacich vozidiel spôsobujú, že sa zvieratá cítia ako v pasci, a to u nich vedie k neprimeraným reakciám. Avšak zvieratá by sme mohli pred takýmto nebezpečenstvom zachrániť , ak by sme venovali čas a pozornosť infraštruktúre. Napríklad môžeme vytvárať podobné prechody pre zvieratá, aké uvidíš v dnešnom príspevku.

prechody

Mnohé zvieratá prirodzene migrujú z jedného miesta na druhé, aby našli potravu, lepšie miesto na život či na rozmnožovanie. Stáva sa, že ak prechádzajú z jednej časti lesa do druhej, často sa musia prekročiť diaľnice a cesty, aby sa tam dostali. Niektoré zvieratá sa boja diaľnic a najmä ich zvukov. Cesty ich tak priamo obmedzujú a ohrozujú. Ak sa zviera odváži prejsť cez cestu, výsledkom môže byť katastrofa.

V snahe pomôcť zvieratám lepšie sa pohybovať a vyhnúť sa kolíziám s automobilmi na ceste, našli v mnohých krajinách najlepšie riešenie pre ochranu prírody: prechody pre divokú zver. Tieto špeciálne navrhnuté „križovatky“ umožňujú zvieratám bezpečne migrovať cez cesty.

prechody

Prvý prechod divokej zveri bol postavený vo Francúzsku v roku 1950 a mal pomôcť jeleňom. Táto skvelá myšlienka sa rozšírila po celom svete a teraz je Európa lídrom v tejto oblasti. Krajiny ako Holandsko, Švajčiarsko, Nemecko a Francúzsko vytvorili veľa nadjazdov a podchodov na ochranu zvierat ako sú obojživelníky, jelene, soby, bezstavovce a iné malé cicavce.

Napríklad v Holandsku existuje viac ako 600 nadzemných pasáží a ekoduktov. V tejto krajine môžeš nájsť aj najdlhšiu cestu pre divokú zver, ktorá meria až 800 m! V Oregone a vo Washingtone Američania vybudovali prechody na to, aby pomohli ryby bezpečne migrovať vo vode.

prechody

Na Vianočnom ostrove v Austrálii medzi októbrom a decembrom začína migrácia červených krabov, ktoré opúšťajú svoje domovy, aby mohli prejsť k moru, kde nakladú vajíčka. Počas tejto doby sú niektoré cesty zatvorené, pretože kraby prechádzajú cez diaľnicu. Ľudia sa snažia pomôcť krabom bezpečne migrovať a naplniť ich prirodzený životný cyklus. vytvorili preto päť metrový plastový most.

prechody

V Aucklande , na Novom Zélande, ľudia pomáhajú malým tučniakom, ktoré sú ohrozené ľudskou činnosťou, aby sa dostali k moru. Tučniaky lovia ryby na mori, ale hniezdo majú na súši. Museli prejsť rušnú cestu, aby sa dostali späť ku svojim mláďatám. Teraz sa problém vyriešil – nadšenci vytvorili tunel pod cestou, ktorý pomáha malým tučniakom bezpečne dosiahnuť svoj cieľ a prejsť popod cestu.

Bez ohľadu na to, či sú obrovské alebo malé, takéto prechody majú úspech. Stali sa súčasťou výstavby diaľníc a dokázali, že ľudia a zvieratá môžu spolupracovať. Štatistiky ukazujú, že podobné pomôcky na prežitie divokých zvierat naozaj pomáhajú. Budovanie podobných prechodov pre voľne žijúce živočíchy je zložitým procesom, ktorý si vyžaduje spoluprácu ľudí a vlády. Aj napriek tomu je skvelé, že tento problém nie je ľudstvu ľahostajný.

Zdroj: BrightSidetopdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov