Zaujímavosti

Amelia Earhart: Prazvláštny príbeh najslávnejšej pilotky všetkých čias

Amelia Earhart: Prazvláštny príbeh najslávnejšej pilotky všetkých čias

videní: 4.2K

Najznámejšia pilotka svojich čias Amelia Earhart sa pri pokuse obletieť Zem bez stopy stratila vo vodách Pacifiku. Jej posledné slová vo vysielačke zneli skutočne mrazivo, zúfalo opakovala:

„Lietame sem a tam!“

Tieto slová boli posledným znakom života azda najznámejšej pilotky svojej doby – Amelie Earhartovej. Amelia je nezvestná už viac ako 70 rokov. Zmizla presne 2.júla 1937.

Amelia_Earhart_standing_under_nose_of_her_Lockheed_Model_10-E_Electra,_small

Amelia Earhart a jej život

Žena v kokpite bola v tých časoch skutočnou raritou. Amelia mala v čase zmiznutia 39 rokov. Pilotovanie lietadla však nebolo jedinou extravaganciou v jej živote. Nosila extravagantné šaty a krátke vlasy a pred svojou vlastnou svadbou trvala na predmanželskej zmluve. Vzala si známeho vydavateľa menom George P. Putnam, ktorý zastával taktiež úlohu jej manažéra. Bol si vedomý, že pre jeho milovanú Ameliu je práca viac ako rodinný život a deti.

Napriek tomu, že Amelia nepatrila medzi feministky, stala sa ikonou hnutia amerických žien. Jej najväčšou vášňou bolo lietanie. Ako prvá žena preletela v roku 1928 v samostatnom lete Atlantický oceán. Týmto však svoje túžby neukojila. Chystala sa obletieť celú zemeguľu a opäť tak posunúť latku.

 Amelia_Earhart

Cesta okolo sveta

Odvážna cesta sa začala dňa 21. mája 1937. Z Miami do Brazílie. Ponad Atlantik do západnej Afriky. Následne do Kalkaty a nakoniec na Novú Guineu. Letela v spoločnosti svojho navigátora Freda Noomana. Túto trasu už spolu mali absolvovanú. Ostávalo im ešte zhruba 9.000 kilometrov. Posledné medzipristátie sa malo uskutočniť na malom, 4.200 kilometrov vzdialenom ostrove s názvom Howland v Tichom oceáne. Svoj dlhokánsky let mali zavŕšiť na americkom kontinente dňa 4. júla, ktorý v Spojených štátoch oslavujú ako deň nezávislosti.

Na svojom dvojmotorovom lietadle Lockheed Electra odštartovala dňa 2. júla 1937 z malého letiska v dnešnej Papa Novej Guinei. Pri štarte však došlo k nehode, ako sa neskôr ukázalo – k osudnej. Zlomila sa anténa krátkovlnnej vysielačky. Pilotka síce mohla vysielať, avšak nemohla prijímať.

Loď Itasca mala za úlohu pilotku navigovať. Posádka lode jej však kvôli zlomenej anténe nemohla pomôcť. Amelia a jej navigátor zjavne stratili orientáciu. „Určite sme nad vami, ale nevidíme vás,“ hlásila Amelia. Následne dodala správu o dochádzajúcom palive. Posledné slová, ktoré zazneli vo vysielačke, boli „Lietame sem a tam.“

Čo sa s lietadlom dialo v momente posledných slov Amelie nie je známe. Vyšetrovatelia boli názoru, že sa lietadlo zrútilo. Amelii sa už v minulosti stalo, že sa párkrát stratila. Pátrači však v mieste predpokladaného dopadu nenašli ani Ameliu, ani vrak lietadla. Žeby sa Amelii podarilo prežiť?

Tieto dohady potvrdzuje aj nález kusu hliníka v danej oblasti z roku 1991, ktorý by mohol pochádzať z jej lietadla. Neskôr aj topánka vyrobená v 30-tych rokoch. Je teda možné, že na atole ešte nejaký čas Amelia žila…

Zdroj: ameliaearhart | topdesat
Zdroj titulnej foto: NASA by NASA on The Commons

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov