TOP 10

Slovensko sa dostalo do nelichotivého TOP10 rebríčka. Sme alkoholici?

Slovensko sa dostalo do nelichotivého TOP10 rebríčka. Sme alkoholici?

videní: 3.1K

Slovensko sa opäť raz ukázalo v jednej zo štatistík, ktorá obletela štáty Európskej únie. Podľa analýzy výdavkov na alkohol, sme sa my – Slováci – umiestnili v top desiatke.

Slováci sa umiestnili na jednej z popredných priečok v rámci Európskej únie v štatistike, ktorá skúmala výdavky na alkoholické nápoje. Slovenské domácnosti na alkoholické nápoje minú 2,5 % z ich celkových mesačných výdavkov. Spomedzi krajín Varšavskej štvorky sme však na chvoste. Analýzou Slovenskej sporiteľne na základe údajov Eurostatu sa zistilo, že najviac na alkohol utratia Estónci, a to v hodnote 5,2 % celkových mesačných výdavkov. Naopak, najmenej minú obyvatelia Španielska. Výška ich mesačných výdavkov na alkoholické nápoje predstavuje 0,8 % z ich celkových mesačných výdavkov.

Ako uviedla analytička sporiteľne Lenka Buchláková pre TASR: „Slovensko má pritom v prípade alkoholických nápojov ceny na úrovni 75,3 %, to znamená, že sú celkovo o zhruba štvrtinu lacnejšie než priemer celej EÚ.“ Podľa WHO (Svetová zdravotnícka organizácia – World Health Organization) vypije priemerný Slovák zhruba 12 litrov alkoholu ročne.

V roku 2017 minuli obyvatelia Európskej únie 130 miliárd eur (čo činí 0,9 % HDP EÚ) práve na alkoholické nápoje. V priemere to vychádza na 1,6 % z ich celkových spotrebných výdavkov. Po prepočte na obyvateľa v rámci Európskej únie, minie v priemere každý obyvateľ asi 300 eur. Je potrebné doplniť, že v tejto štatistike nie sú zahrnuté alkoholické nápoje objednané v reštauračných a hotelových zariadeniach.

Krajiny, ktoré v tomto rebríčku „vedú“, sú krajinami bývalého Sovietskeho zväzu. Prvé priečky obsadilo už spomínané Estónsko (5,2 %), nasleduje Litva so 4,9 % a Lotyšsko so 4 %. Naopak najmenšie výdavky majú Španieli (0,8 %) a Gréci zhodne s Talianmi na úrovni 0,9 %. Je potrebné dodať, že počas posledných 10-tich rokov výdavky na alkoholické nápoje na Slovensku stagnovali. V rámci krajín EÚ sú ceny alkoholických nápojov a cigariet najvyššie v Írsku. Podľa Eurostatu je Írsko najdrahšie aj čo sa týka cien oblečenia, nábytku, dopravy, kultúry či cien v hotelierstve.

Najdrahšou krajinou na život je Dánsko. Naopak najnižším cenám kraľuje Bulharsko, kde ceny atakujú ani nie polovičný priemer Európskej únie. Podľa analýzy sú ceny na Slovensku o 35 % nižšie, ako priemer EÚ. Je potrebné dodať, že aj mzdy sú v jednotlivých krajinách rôzne a navzájom sa líšia.

Zdroj: TASR | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov