Video

Inžinier čiastočne vytvoril robota Leonarda da Vinciho

Da Vinciho stroj

videní: 4.0K

Americký inžinier Robert Sabuda, známy svojimi knihami, v ktorých popisuje rôzne zaujímavé mechanizmy, čiastočne vytvoril robota-rytiera Leonarda da Vinciho. Na základe Da Vinciho projektov stvoril aj takzvanú kresliacu ruku Drawmaton.

Aktivisti zo Spoločnosti robotov Leonarda da Vinciho skúmajú nápady vynálezcov z doby neskorej renesancie. Zistili, že robot-rytier dokáže nielen vstávať, sadať, pohybovať rukami, krkom a hrať na bubon, ale aj kresliť. Preto požiadali Sabudu, aby stelesnil projekt veľkého Taliana. Inžinier preštudoval da Vinciho skice a podarilo sa mu kresliacu ruku napodobniť, no práce mu trvali celý rok. Mechanická ruka Drawmaton ale dokáže nakresliť čokoľvek. Funguje vďaka dreveným ozubeným kolieskam a niekoľkými pružinám. Celá ruka sa ovláda kolieskom. Robert Sabuda považuje tento vynález za jeden z prvých počítačov v ľudských dejinách.

Da Vinci ozubené kolesá nazýval “lístky”. Pripomínali mu totiž kvetinové listy. Niekoľko takých diskov obsahuje približne jeden kilobajt informácií. “Keď sa lístky otáčajú, vysielajú informáciu do ruky robota, ktorý kreslí obrázok,” povedal Robert Sabuda, ktorý peniaze na Drawmaton zbiera na portáli Kickstarter. Základná raná verzia s dvoma obrázkami príde zákazníka na 99 dolárov. Ide zrejme o prvú uskutočnenú verziu tobota. Da Vinci totiž robota vynašiel, no zrealizovať ho nedokázal.

Zdroj:  Sputnik  | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov