Zaujímavosti

Na východe nič nie je?! Kapela Nová Dimenzia dokazuje opak!

Nová Dimenzia

videní: 6.0K

Poznáš kapelu Nová Dimenzia? Že nie? Chyba! Títo perspektívni chlapci to dokážu na koncertoch naozaj roztočiť. Ich skladby majú dušu a srdce. Dokazujú to svojimi nemalými úspechmi na hudobnej scéne. Tak rýchlo otvor Youtube a pri počúvaní ich repertoáru si prečítaj exkluzívny rozhovor, ktorý nám poskytol jeden z frontmanov kapely – Simon Ihnát (Monsi).

Nová Dimenzia

Tak na začiatok pár klišé. Vieme, že k hudbe máš blízko už od detstva. Povedz nám niečo o svojich začiatkoch. Kto ťa viedol k hudbe a kedy si si uvedomil, že je to to, v čom si naozaj dobrý a môžeš s tým preraziť?

Na začiatku to bola moja mama. Prihlásila ma na ZUŠku na klavír. Otec z toho nebol nadšený, ale postupom času si zvykol. Keď videl výsledky, začalo sa mu to páčiť. K hudbe ma viedla najviac mama a hlavne asi moje srdce. No ja som stále celkom skromný a nemyslím si, že som v tom nejaký extrémne dobrý. Snažím sa len robiť to, čo má baví a to je pre mňa podstatné.

 

Máš za sebou roky štúdia na Základnej umeleckej škole. Na akých nástrojoch dokážeš hrať?

Začínal som hrať na klavíri, neskôr som chodil aj na bicie, ktoré ma neuveriteľne bavili. Niekedy medzi tým som skúšal trochu brnkať na gitare, ale to je nástroj, na ktorý som sa učil hrať úplne sám. Až keď som začal písať vlastné texty, začala mať pre mňa gitara veľký zmysel. Chytil som ju a popri tom sa mi najlepšie písalo. Potom to už išlo samo a bavilo ma na ňu hrať omnoho viac, ako predtým.

 

Aký je tvoj obľúbený hudobný štýl? Prípadne kto je tvojím vzorom v tomto smere?

Od malička som vyrastal na tvrdej hudbe, ale neskôr som začal sledovať viac menej všetky štýly. Obľúbená kapela je pre mňa asi dodnes Avenged Sevenfold a vzorom ich gitarista Synyster Gates. Vzorom v hre, ale aj osobnostne a hlavne prejavom na pódiu. Dnes počúvam už všetko – od metalu cez akustické slaďáky až po rap. Dôvod je jednoduchý. Môj názor je, že dobrá hudba nie je tá, ktorá sa páči mne, ale tá, ktorá sa páči ostatným.

Ako ste sa zoznámili so Silvesttrom a kedy vznikla myšlienka spoločného projektu? Kto bol iniciátorom?

Zoznámili sme sa na oslave nášho kamaráta, kam sme prišli obaja s gitarami. Tam sme začali hrať spolu a ľuďom sa to veľmi páčilo. Prišiel za mnou s návrhom, že už dlho si plánuje založiť kapelu. Ja som predtým síce hral v nejakých kapelách, no až keď sme založili túto terajšiu, našiel som v tom zmysel, ktorý mi dovtedy chýbal.

 

Ako vznikol názov NOVÁ DIMENZIA ?

Názov vznikol podľa štýlu, ktorý sme chceli tvoriť. Nová – ako nový štýl, ktorý nehrajú kapely v našom okolí. No a slovo Dimenzia sa nám so Silvom páčilo v tomto spojení. Takže na takomto názve sme sa zhodli. Pripomína nám niečo nové, výnimočné.

 

Kto má na starosti tvorbu hudby a textov?

Hudbu a texty píšeme ja a Silvo. Spôsob tvorby je všelijaký. Niekedy prídeme jeden za druhým s hotovou vecou a spolu to iba dotvárame, no niekedy píšeme pieseň od základu spolu. Závisí to od situácie.

 

Prečo ste sa udomácnili práve v pop-rocku?

No to ťažko povedať. Chceli sme robiť niečo nové, čo sa v našom okolí nerobí. Nedovolil by som si to kvalifikovať ako pop-rock. Robíme niečo medzi, niečo naše, čo by som si asi ani netrúfol pomenovať.

 

Aké úspechy už máte ako kapela za sebou? Ktorý si ceníte najviac?

Ako úspech berieme už to, že vôbec máme možnosť tvoriť hudbu. No určite sme najviac hrdí na to, že sme ako Nová Dimenzia vydali v roku 2017 album s názvom Dlane. Najväčší úspech, ktorý v nás momentálne rezonuje je výhra Košického zlatého pokladu. No sme vďační za každú maličkosť.

Nová Dimenzia

Úspech, ktorý Nová Dimenzia dosiahla v súťaži Košický zlatý poklad s piesňou Nebezpečenstvo je vskutku obdivuhodný. Konkurencia bola naozaj veľká! Môžeš nám povedať aj niečo o vzniku víťaznej skladby?

Pesnička vznikla veľmi vtipne. V jeden večer sme sedeli v skúšobni a pri dverách bola tabuľka: nebezpečenstvo požiaru. Tak sme zo srandy vraveli vety, ktoré nám dávali zmysel a pieseň sme písali takzvane “za jazdy”. Zhodli sme sa, že sa nám to pozdáva, tak sme to poupravili a hneď sme ju zaradili do nášho repertoáru a neskôr aj nahrali ako singel, ktorý sme zaradili aj medzi piesne na albume.

 

S akými zvučnými menami ste stihli počas svojho pôsobenia spolupracovať?

Za najlepšiu spoluprácu považujeme účasť na koncertoch akustického turné s Petrom Cmoríkom.

 

Komu ste najviac vďační za to, kam ste sa v hudbe dostali?

Vďační sme hlavne našim rodinám a priateľom, bez ktorých by sme určite neboli tam, kde sme.  Ďalej asi dievčatám/ženám, bez ktorých by nemohli vznikať niektoré texty. (😃) V neposlednom rade nemôžem nespomenúť nášho veľkého podporovateľa Dušana Hačka, ktorý nám pomáhal s prípravami albumu a hlavne kvôli nemu sa nám podarilo tento sen zrealizovať.

 

Chceli by sme sa venovať aj jednej kontroverznej piesni, ktorá úplne nezapadá do tvojho repertoáru. Ide o skladbu o Snine, ktorá zožala veľký úspech medzi obyvateľmi tohto mesta. Prečo a ako vznikla? Môžeš nám priblížiť bližšie túto „kauzu“?

No politika do hudby nepatrí, a tak by som to už veľmi nechcel rozoberať. Každopádne som túto pieseň písal od srdca, aj keď mala akýkoľvek podtón, mám ju rovnako rád, ako ostatné naše piesne. Chcel som v nej vyjadriť, že niektoré činy, ktoré sú od srdca, sa nedajú kúpiť a ľudia, ktorým na niečom záleží ,to vyjadria, aj keď ich do toho nebude nikto tlačiť 🙂

 

Naši čitatelia sú určite zvedaví, čo chystá Nová Dimenzia do budúcna a aké sny si chcete s touto kapelou ešte splniť…

Náš sen je naďalej robiť to, čo nás baví. Plánujeme postupné nahrávanie nových piesní, ale s ničím sa nechceme ponáhľať. Momentálne sa na nás poslucháči môžu tešiť vo viacerých rozhovoroch a prezentáciách kapely. O akciách, ktoré najbližšie naplánujeme, sa budú môcť ľudia dozvedieť na našej facebookovej a takisto aj instagramovej stránke. Už dlhšie sa riadime spomínaným heslom: Dobrá hudba nie je tá, ktorá sa páči nám, ale tá, ktorá sa páči ostatným ľuďom. 🙂

Zdroj: topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov