Zaujímavosti

Mužské telo: 8 zaujímavých faktov, o ktorých si zrejme nevedel!

Mužské telo: 8 zaujímavých faktov, o ktorých si zrejme nevedel!

videní: 10.7K

Mužské telo v sebe skrýva množstvo prekvapení. Niektoré z jeho zvláštností zostávajú neznámymi nielen pre ženy, ale aj pre samotných mužov. Rozhodli sme sa odkryť oponu a ukázať ti, čo dokáže telo muža. Tu je 8 nazaujímavejších faktov, o ktorých si zrejme ani ty sám nevedel.

1. Pomalšie starnutie

Tvár muža si zachová mladistvý vzhľad oveľa dlhšie ako ženská tvár. Je to tak preto, lebo koža muža stráca kolagén pomalšie, čo znamená, že je odolnejšia voči vráskam.

Keďže muži sa však menej starajú o svoju pleť ako ženy, sú viac náchylní na vonkajšie podnety. Tým sa môže ich prirodzená výhoda oproti ženám výrazne zmenšiť.

Mužské telo

 

2. Schopnosť laktácie

Áno, čítaš správne. Mužské telo má tiež prsné žľazy, ktoré môžu produkovať mlieko. Stať sa to môže v prípade, že telo produkuje príliš veľa hormónu prolaktínu. Môže to byť dôsledok určitých druhov lekárskych zákrokov, ktoré sa používaju na stimuláciu srdca, problémov s hypofýzou a hypotalamom, užívaním opioidov alebo kvôli extrémnemu hladu. Jeho produkcia predstavuje pre mužské telo abnormalitu.

Mužské telo

 

3. Plešatosť

Nejde len o to, že muži plešatejú viac. Ak je otec muža plešatý, potom jeho šance na stratu vlasov sú o 60% vyššie. Aktivita mužských hormónov tiež ovplyvňuje vlasové folikuly takým spôsobom, že telo postupne stráca svoju schopnosť produkovať nové vlasy. Aj stres a zlá strava výrazne zvyšujú riziko, že sa budeš plešatý.

Mužské telo

 

4. Predmenštruačný syndróm

Odteraz to už nemôžeš zhadzovať len na ženu. PMS trpí aj 26% mužov. Počas tohto obdobia sa muž stáva citlivejším, podráždeným a môže dokonca pocítiť aj žalúdočné kŕče. To znamená, že mužské telo vykazuje rovnaké príznaky ako ženské.

Mužské telo

 

5. Ženský pôvod

ŠOK! Každý muž bol na začiatku ženou.  Chromozómy X a Y sú zodpovedné za určenie pohlavia jednotlivca. Ak sa počas koncepcie spoja dva X chromozómy, vytvorí sa dievča; ak sa spoja chromozómy X a Y, objaví sa chlapec. Počas prvých 5-6 týždňov je chromozóm Y neaktívny. Kým začne fungovať, embryo sa vyvíja ako dievča.

Mužské telo

 

6. Hrubá koža

Mužský hormón testosterón spôsobuje, že muži majú hrubšiu pleť. Je asi o 25% hrubšia, ako pokožka ženy. Avšak počas života sa mužská koža stáva tenšou, zatiaľ čo u žien zostáva rovnaká hrúbka pokožky až do menopauzy.

Mužské telo

 

7. Ohryzok

Rozmýšľal si niekedy, prečo existuje ohryzok a prečo ho muži majú výraznejší ako ženy? U žien je tento výčnelok malý a tvorí ho štítna chrupavka, ktorej úlohou je chrániť hlasivky. Táto chrupavka je tiež zodpovedná za vyšší tón hlasu. Počas dospievania sa mení jej uhol postavenia voči prstencovej chrupavke. Vtedy sa vytvára takzvaný ohryzok a dochádza k zmene hlasu. Uhol, ktorý zvierajú tieto dve chrupavky je rozdielny u mužov a u žien. Preto majú muži viac vyčnievajúci ohryzok a hlbší hlas.

Mužské telo

 

8. Vnímanie farieb

Muži dokážu rozoznať oveľa menej odtieňov farieb ako ženy. Dôvodom je skutočne jednoduchý. Vnímanie farieb je určené bunkami sietnice. Informácie o nich sú obsiahnuté v chromozóme X. Keďže ženy majú dva X chromozómy, počet takýchto buniek, ktoré majú v sietnici oka, je prirodzene dvojnásobný oproti mužom.

Mužské telo

Zdroj: brightside topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov