Video

Pohľad na Pompeje z vtáčej perspektívy ti vyrazí dych

pompeje

videní: 10.1K

Premýšľal si niekedy o tom, ako vyzerali Pompeje počas svojej najväčšej slávy? Dnešné video ti ukáže, ako toto nádherné mesto vyzeralo, teda to čo sa z neho podarilo zachovať.

Pompeje sa nachádzajú neďaleko Neapola. V roku 79 nastala erupcia sopky Vezuv, ktorá táto mesto pochovala až do 4 – 6 metrovej vrstvy popola. Vďaka rímskemu archeológovi Stevenovi Ellisovi je možné si toto nádherné mesto pozrieť aj z vtáčej perspektívy a to bez nutnosti vyhliadkového letu. Toto krátke video natočené pomocou dronu zachytáva jednu z najrušnejších ulíc tohto mesta. V pozadí vidno aj spomínanú sopku, ktorá ukončila existenciu tohto mesta.

 

Ak sa pozorne pozrieš, všimneš si, že cesta je vyrobená z vysokých kameňov, ktoré majú medzi sebou poradne medzery. Tieto medzery však mali svoje logické využitie. Tieto cesty v meste slúžili aj ako odvodňovacie kanály a kanalizácie. Takto postavené cesty umožňovali obyvateľom chodiť po vždy čistých cestách.

Keďže v roku 1997 boli Pompeje zaradené do zoznamu svetového dedičstva UNESCO, existovali obavy z toho, ako takéto veľké miesto uchrániť pred rôznymi vplyvmi počasia, vandalizmom a nedostatkom financií, ktoré toto miesto nevyhnutne potrebovalo. Dokonca sa uvažovalo aj o tom, že Pompeje budú zo zoznamu odstránené. Našťastie však existuje obrovské množstvo talianskych a medzinárodných organizácií, ktoré sa snažia tieto ruiny tak nádherného miesta udržiavať a sprístupňovať zvedavým turistom z celého sveta.

A tu je celkom vydarená počítačová animácia, ktorá zobrazuje posledný deň tohto úchvatného miesta. Pre obyvateľov to muselo byť naozaj strašné a ak si spomenieme to, čo sme vraveli na začiatku miesta, že mesto bolo zakryté 4 až 6 metrami popola, je to niečo naozaj nepredstaviteľné a katastrofické. Zároveň dodávame, že sopka Vezuv je jedinou aktívnou sopkou, ktorá sa priamo nachádza na európskom kontinente. Posledná erupcia nastala v roku 1631 a vyžiadali si vyše 4000 obetí. Sopka od roku 1944 drieme, v roku 1980 však bolo zaznamenané zemetrasenie. Aj kvôli tomu bol vypracovaný evakuačný plán, ktorý ráta s evakuáciou až 700 000 ľudí.

Zdroj: mymodernmet | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov