Zaujímavosti

Posledná cigareta: Toto sa deje s tvojim telom po tom, čo prestaneš fajčiť

cigareta

videní: 16.6K

Fajčenie cigariet je jedným zo zbytočných zlozvykov a príčin smrti. Dá sa tomu zabrániť ak včas prestaneš fajčiť, aj keď to zo začiatku nemusí byť vôbec jednoduché. Posledná cigareta je však jednou z najlepších rozhodnutí, ktoré v živote môžeš urobiť.

Množstvo ľudí sa obáva, že cesta za lepším zdravotným a duševným stavom je príliš náročná a dlhá. No práve naopak, prvé výsledky sa dostavia skôr, ako si dokážeš predstaviť. Zdravotný stav sa začne zlepšovať už hodinu po poslednej cigarete. Čím dlhšie vydržíš bez cigariet, tým lepšie sa budeš cítiť. Posledná cigareta ťa dokáže oslobodiť od závislosti a zároveň dáš svojmu organizmu novú šancu.

smoking-3252533_960_720

Výhody sú takmer okamžité, akonáhle prestaneš fajčiť, tvoje telo sa začne okamžite zotavovať nasledujúcimi spôsobmi.

Po 1 hodine

Len po 20 minútach po poslednej cigarete začne klesať tvoj krvný tlak a frekvencia tvojho srdca sa vráti do normálu.

Po 12 hodinách

Cigarety obsahujú veľa známych toxínov vrátane oxidu uhličitého, ktorý je prítomný v cigaretovom dyme.

Tento plyn je vo veľkých dávkach škodlivý a môže byť aj smrteľný, pretože zabraňuje priechodu kyslíka do pľúc a krvného obehu. Pri vdýchnutí veľkých dávok v krátkom čase môže dôjsť k uduseniu. Po 12 hodinách bez cigarety telo odbúra nadmerné množstvo oxidu uhoľnatého z cigariet, čím sa hodnoty oxidu uhoľnatého v krvi vrátia do normálu, a tým sa zvýši hladina kyslíka v tele.

anatomy-2328534_960_720

Po 1 dni

Už po prvom dni bez cigarety začne klesať riziko infarktu. Fajčenie zvyšuje riziko vzniku srdcového ochorenia, taktiež zvyšuje krvný tlak a vytvára krvné zrazeniny, ktoré môžu viest k mŕtvici. Takže po prvom dni sa ti začne upravovať krvný tlak, čo znižuje riziko srdcového ochorenia. V tak krátkom čase sa začne zvyšovať aj hladina kyslíka, čo uľahčuje fyzickú aktivitu.

Po 2 dňoch

Fajčenie poškodzuje aj nervové zakončenia zodpovedné za vnímanie chutí a zápachu. No už po dvoch dňoch začne tvoje telo lepšie vnímať pachy a zároveň sa zlepší tvoje vnímanie rôznych chutí.

muffin-1266937_960_720

Po 3 dňoch

Po troch dňoch bez cigarety sa už v tele nenachádza žiaden nikotín. Aj keď je to v  absolútnom poriadku, že sa  v tele nenachádza žiaden nikotín, môže to vyvolať abstinenčné príznaky. Asi po troch dňoch väčšina ľudí začne pociťovať zlú náladu, podráždenosť a bolesti hlavy. No netreba sa vzdávať!

Po 1 mesiaci

Už po jednom mesiaci sa zlepší fungovanie tvojich pľúc. Keď sa pľúca vyčistia a tvoja pľúcna kapacita sa zväčší, začneš pozorovať menej časté kašlanie a menšiu dýchavičnosť. Zvyšuje sa športová vytrvalosť – môžeš tak pozorovať zlepšenie dýchania pri behu alebo bicyklovaní.

Po 1 – 3 mesiacoch

Niekoľko mesiacov po ukončení fajčenia sa dôležité životné funkcie stále zlepšujú.

Po 5 rokoch

Cigarety obsahujú mnoho známych toxínov, ktoré spôsobujú zúženie tepien a ciev. Tieto toxíny zvyšujú pravdepodobnosť vzniku krvných zrazenín. Po piatich rokoch bez fajčenia sa telo dostatočne uzdraví nato, aby sa tepny a cievy začali znovu rozširovať. Tým sa znižuje riziko mŕtvice.

Zdroj: medicalnewstoday | topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov