Foto

CNN odporúča: Týchto 11 miest musíš na Slovensku navštíviť

CNN

videní: 15.8K

CNN uverejnila na svojej stránke článok, v ktorom sa venuje návšteve malej krajiny uprostred Európy. Áno, ide o Slovensko. Je to neuveriteľné, no v CNN našli 11 krás Slovenska, ktoré by si mal podľa nich pozrieť každý, kto našu krajinu navštívi. Súhlasíš s ich výberom?

Podľa CNN je Slovensko krajina veľkolepých miest a majestátnych hradov. Je jednou z najpozoruhodnejších krajín Európy, aj keď možno málokto vie, kde sa nachádza.

Naša krajina je vraj vyhľadávaná turistami, skromná, no omnoho pokojnejšia ako susedná Česká republika a rovnako bohatá na architektonickú veľkoleposť. Okrem toho spomínajú naša Tatry, ktoré prirovnávajú k Alpám v susednom Rakúsku. Sú však cenovo dostupnejšie.

Tu je už zoznam 11 miest, ktoré sa podľa CNN oplatí na Slovensku navštíviť a niečo o nich.

1. Bratislava

CNN

Mladšia sestra Viedne a Prahy. Bratislava je hlavným mestom Slovenska a je nepochybne jedným z najzaujímavejších pohraničných miest Európy. Či už ideš po úzkych chodníčkoch Starého mesta a sleduješ prepracované fasády historických budou alebo skúmaš nádherný Bratislavský hrad, jeden z hlavných symbolov hlavného mesta, Bratislava nikdy nesklame.

Tip: Pre najlepší výhľad na mesto je potrebné zdolať vrchol mosta SNP (tiež známy ako UFO pre neobvyklý dizajn). Odtiaľ sa ti naskytne pohľad na nádhernú panorámu starého mesta a Bratislavského hradu.

 

2. Košice

CNN

Zatiaľ v Bratislave cítiť ruch hlavného mesta, život v Košiciach, druhom najväčšom meste v krajine, je omnoho pomalší. Perfektné stredoeurópske mesto. Jeho krása spočíva v úchvatnej architektúre katedrály sv. Alžbety, patriacej do dedičstva UNESCO, v pohodlí kaviarní na Hlavnej ulici a majestátnosti Neobarokového štátneho divadla. S najväčšou koncentráciou historických pamiatok v krajine sú Košice jedným z absolútnych vrcholov Slovenska.

Tip: Pre dokonalý zážitok z kávy je tu kaviareň Slávia. Nachádza sa v dobre zachovalej secesnej budove, je to idylické miesto, kde si môžeš denne dopriať svoju dávku kofeínu. Tradičná reštaurácia Med Malina ponúka miestne kulinárske špeciality ako pirohy (podľa CNN niečo ako plnené knedle) a bryndzové halušky (podľa CNN niečo ako zemiakové knedličky s ovčím syrom).

 

3. Vysoké Tatry

CNN

Pre každého, kto hľadá cenovo dostupnejšiu alternatívu k Alpám sú Tatry ideálnou voľbou.

So svojimi dramatickými zasneženými vrcholmi a veľkolepými zjazdovkami je toto pohorie jednou z najpozoruhodnejších pamiatok v krajine a má čo ponúknuť všetkým typom návštevníkov. Fanúšikovia pešej turistiky nájdu kilometre horských trás, nadšenci zimných športov môžu vyskúšať množstvo zjazdoviek a lyžiarskych stredísk a milovníci prírody môžu využiť príležitosť na sledovanie medveďov a vtákov.

A spomínali sme úchvatné výhľady? Hory majú rozlohu 785 štvorcových kilometrov, s rozlohou okolo 610 štvorcových kilometrov na území Slovenska a približne 175 štvorcových kilometrov v Poľsku.

Tip: Adventoura Slovakia ponúka bohatý výber dobrodružných výletov vo Vysokých Tatrách vrátane paraglidingu, raftingu, sledovania voľne žijúcich zvierat a záprahových psov.

 

4. Bojnice

CNN

Jedno z najstarších kúpeľných miest na Slovensku. Bojnice sú známe pre svoj veľkolepý zámok. So svojou krásnou kombináciou romantickej, gotickej a renesančnej architektúry, malebnými vežami a rybníkom s labuťami je Bojnický zámok miestom ako z rozprávkovej alebo fantastickej knihu. Okrem toho je najnavštevovanejšou pamiatkou Slovenska.

Vďaka nekonečným fotografickým príležitostiam sa stal hrad aj svätým grálom pre Instagramerov a fotografov. Okrem toho sa tu nachádza aj Zoo Bojnice, najstaršia a najobľúbenejšia zoologická záhrada na Slovensku.

Tip: Čičmany, najkrajšia dedina na Slovensku, chránená UNESCO, je vzdialená asi 45 minút jazdy autom. Je známa svojimi malebnými drevenými domčekmi zdobenými bielymi ornamentami a je skutočne okúzľujúcim miestom.

 

5. Levoča

CNN

Toto mesto chránené UNESCO na východe Slovenska je jedným z najkrajších starých miest v krajine. Nájdete tu historické jadro mesta s malebnými uličkami a množstvom krásnych architektonických skvostov.

Levoča je tiež mestom fascinujúcich rekordov s nádherným dreveným oltárom v bazilike sv. Jakuba známym ako najväčší na svete. Ak máš chuť na výbornú miestnu kuchyňu, odporúčame reštauráciu Kupecká Bašta, ktorá sa nachádza vo vnútri jednej zo stredovekých veží levočského starého mesta.

Tip: Národný park Slovenský raj v okolí ponúka jedinečný zážitok z turistiky. Môžeš prejsť cez úzke skalnaté chodníky v Suchej Belej, kde uvidíš nespočetné množstvo vodopádov, preskúmaj jedinečnú Dobšinskú ľadovú jaskyňu a vychutnaj si pohľad z nádherného Tomášovského výhľadu.

 

6. Spišský hrad

CNN

Usadený na vrchole kopca sa Spišský hrad díva cez nekonečné údolia východného Slovenska. Postavený v 12. storočí a úplne opustený v 18. storočí, slúži ako pozoruhodný zvyšok turbulentnej minulosti krajiny a je tiež jedným z najväčších hradov v Európe.

Hoci ho v roku 1780 zničil požiar, návštevníci sa môžu vydať na jeho ruiny chránené UNESCO z dediny Spišské Podhradie. Hneď po návšteve hradu môžu turisti navštíviť múzeum, ktoré podrobne opisuje hradnú históriu.

Tip: Na okraji Spišského Podhradia leží jedinečné cirkevné miesto Spišská Kapitula, ktoré je tiež chránené UNESCO. Skutočným klenotom tohto komplexu je katedrála sv. Martina, známa ako jedna z najkrajších románskych kostolov na Slovensku.

 

7. Bardejov

CNN

Bardejov je malé mestečko chránené UNESCO na severovýchode Slovenska, ktoré je známe svojím neporušeným stredovekým jadrom. S okamžite rozoznateľnou panorámou dobre udržiavaných farebných meštianskych domov je toto mesto jedným z najkrajších miest v celej krajine.

Turisti môžu navštíviť monumentálnu baziliku sv. Egídia, obdivovať nádherné gotické oltáre alebo vyliezť na vežu baziliky pre najlepší výhľad na Staré mesto. Šarišské múzeum má jednu z najcennejších zbierok historických artefaktov v krajine.

Tip: Na okraji Bardejova nájdete jednu z najznámejších kúpeľných destinácií na Slovensku – Bardejovské kúpele. Môže sa pochváliť niekoľkými liečebnými prameňmi, niekoľkými módnymi kúpeľnými rezortmi a zaujímavou múzeom ľudovej architektúry.

 

8. Trenčín

CNN

Na centrálnom námestí si môžeš vychutnať prekrásny výhľad na veľkolepý Trenčiansky hrad, ktorý prevyšuje očarujúce domy starého mesta. Trenčín je považovaný za najsevernejšiu oblasť, kde boli prítomní Rimania v strednej Európe.

Mesto ponúka aj fascinujúce možnosti na preskúmanie. Môžeš sa prechádzať po mohutných hradných stenách, po pokojných uliciach Starého mesta, obdivovať secesnú architektúru hotela Elizabeth a nechať sa nasiaknuť relaxačnou atmosférou tohto typického slovenského mesta.

Kúpeľné mesto Trenčianske Teplice 15 minút jazdy od Trenčína je ideálne miesto na dlhé prechádzky a kúpanie v liečivých minerálnych vodách.

Tip: Najlepšia a najvyhľadávanejšia kaviareň v meste sa nazýva Coffee Sheep alebo aj Ovečka a nachádza sa v jednej zo zadných uličiek Starého mesta. Jej priateľská atmosféra, vynikajúca káva a panoramatická terasa s nádhernými výhľadmi na zámok z nej robia ideálne miesto na odpočinok.

 

9. Banská Štiavnica

CNN

Skryté v lesoch Štiavnických vrchov leží jedno z najkrajších malých miest na Slovensku – Banská Štiavnica chránená UNESCO. Banská Štiavnica je skvelou destináciou na turistiku s množstvom pamiatok.

Môžeš objavovať bohatú ťažobnú históriu mesta v baníckom múzeu so zostupom do historickej šachty. Jednou z najzaujímavejších vecí, ktoré je možné vidieť v meste, je sieť umelých vodných nádrží (tajchy) postavených tak, aby poskytovali energiu pre ťažobný priemysel. Zachovaných 24 dnes slúži ako prirodzený útok, ktorý poskytuje veľa možností na turistiku a kúpanie.

Tip: Pre jeden z najlepších výhľadov na mesto a priľahlé kopce navštívte nádhernú barokovú kalváriu Banskej Štiavnice postavenú v 18. storočí.

10. Národný park Nízke Tatry

CNN

Slovensko je krajina krásnej prírody a Národný park Nízke Tatry je jedným z jej najcennejších pokladov. Rozlohou viac ako 1000 štvorcových kilometrov je tento národný park najväčší v celej krajine.

Návšteva tu zvyčajne zahŕňa vychutnávanie nádhernej horskej scenérie, objavovanie mnohých údolí a zostup do pozoruhodných ľadových jaskýň. Nízke Tatry ponúkajú takmer nekonečné možnosti pre športových nadšencov.

Pri návšteve malej dediny Vlkolínec chránenej UNESCO a sledovaní jej ľudovej architektúry sa cítiš, akoby si cestoval späť v čase.

Tip: Demänovská jaskyňa slobody (najnavštevovanejšia jaskyňa na Slovensku) sa môže pochváliť impozantnými sálami plnými kvapľov a krištáľovo čistých podzemných jazier.

 

11. Kežmarok

CNN

Nachádza sa v srdci Vysokých Tatier, toto malé historické mesto je jedným z menej známych pokladov krajiny.

Rozmanitosť jeho atrakcií je celkom pôsobivá, je tu protestantský drevený kostol chránený UNESCO, malebný renesančný murovaný hrad, množstvo nádherných kostolov a elegantnému centrálnemu námestiu dominuje krásna radnica.

Tip: Len kúsok od Kežmarku nájdete impozantný hrad Stará Ľubovňa, ktorý ukazuje slávnu stredovekú históriu tohto regiónu.

Zdroj: CNNtopdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov