TOP 10

Ako sa Paríž zmenil za posledných 100 rokov?

Paríž

videní: 7.2K

Všetci sme videli Paríž minimálne na fotografiách, a teda si ho vieme celkom dobre predstaviť. “Mesto lásky” je jedno z najznámejších miest na svete vďaka svojej kultovej architektúre.

Slávna Eiffelova veža stojaca vysoko nad mestom, nádherné mosty postavené nad riekou Seine a gotická katedrála Notre Dame. Ale ako mohol vyzerať Paríž v roku 1900? Tieto fotografie  “pred a po” dokazujú, že Paríž bol kedysi ešte krajší ako dnes!

 

1. Výhľad na Seinu z Pont d’Iéna

pariz_7

Budova na pravej strane je pavilón venovaný obchodu a navigácii. Za ním je možné vidieť “Pavillon du Creusot” (okrúhlu budovu vedľa mosta). Le Creusot je francúzske mesto, ktoré je známe svojou metalurgiou, a preto v pavilóne sídlilo veľa exponátov a artefaktov na túto tému.

 

2. Výhľad na Seinu z Pont des Invalides

pariz_6

Na ľavej strane fotografie je možné vidieť národné pavilóny (zľava doprava): Pavilón Spojených štátov, Rakúsky pavilón, Pavilón Bosny a Hercegoviny, Maďarský pavilón, Britský pavilón, Belgický pavilón, Nórsky pavilón, Nemecký pavilón, Španielsky pavilón a Monumentálny pavilón. Na druhej strane rieky sú viditeľné aj dve veže podobajúce sa minaretu Trocadéro, rovnako ako Pavilón de la ville de Paris (Pavilón mesta Paříž), čo je budova stojaca na pravej strane fotografie.

 

3. Palais des Nations

pariz_5

“Rue des nations” (Ulica národov) sa nachádza na ľavom brehu rieky Seiny, medzi Eiffelovou vežou a Esplanade des Invalides. Budovy na tejto fotografii (zľava doprava): Ottomanský pavilón, Rakúsky pavilón, Pavilón Spojených štátov, Pavilón Bosny a Hercegoviny, Maďarský pavilón, Britský pavilón, Belgický pavilón, Nórsky pavilón, Nemecký pavilón , Španielsky pavilón a Monumentálny pavilón.

4. Esplanade des Invalides

pariz_4

Pont Alexandre III bol pomenovaný po ruskom cárovi a symbolizoval franko-ruské priateľstvo. So šírkou 40 metrov bol v 19. storočí najväčším mostom v Paríži. Pôsobivé sú nielen nádherné ozdoby, ale aj vysoká technická výkonnosť: pretína Seinu len jediným, 107 m dlhým oblúkom bez toho, aby bránil výhľadu na Invalidovňu. Za ním leží Esplanade des Invalides, predná časť hotela Hôtel des Invalides. Pri príležitosti svetovej výstavy bola lemovaná impozantnými výstavnými palácmi venovanými manufaktúre, umeniu a priemyslu.

 

5. Výhľad na Seinu z Pont de l’Alma

pariz_3

“Vieux Paris” bol komplex dočasných budov postavených výhradne pre svetový veľtrh a určený na to, aby návštevníkom poskytol predstavu o tom, ako mohlo vyzerať mesto v stredoveku. Budovy, ktoré je možné vidieť na obrázku, boli súčasťou renesančnej štvrte. Veľmi pozoruhodná je vysoká budova s dvoma vežami (“Le Grand Châtelet”), ktorej štýl sa datuje do doby Ľudovíta XII. (1462 – 1515). Jediné, čo prežilo svetovú výstave z roku 1900, je most pre chodcov “Passerelle Debilly”.

 

6. Eiffelova veža a Globe Céleste

pariz_2

Okrem Eiffelovej veže bola jednou z hlavných atrakcií Paríža aj”Globe Céleste”. Išlo o monumentálny model planéty s priemerom 45 metrov, v ktorej mohli návštevníci obdivovať panorámy slnečnej sústavy. Glóbus podopierali 4 stĺpy a návštevníci sa doň mohli dostať po schodoch alebo výťahom.

 

7. Eiffelova veža a Jardins du Trocadéro

pariz_1

V popredí sa nachádza vodná nádrž Jardins du Trocadéro, za ním je Pont du Iéna, ktorá spája Jardins du Trocadéro s Champ de Mars. V pozadí je možné vidieť Invalidovňu, Eiffelovu vežu, Palais de l’Electricité s monumentálnou vodnou vežou lemovanou dvomi komínmi strojovne a nakoniec ruské koleso “Grande roue”.

Zdroj: BoredPanda / re.photos / topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov