TOP 10

TOP 10: Najvyššie vodopády na svete

najvyššie vodopády

videní: 13.3K

Zrejme ani nebudeš veriť, aké vysoké sú tie najvyššie vodopády na svete. Ľudia sa už od nepamäti snažili zmerať výšku svetových vodopádov, či už kvôli zvedavosti alebo aj vedeckej dôslednosti. Vždy však bolo ťažké tieto merania porovnávať, pretože neexistuje žiadne pravidlo, ktoré by určovalo spôsob merania výšky vodopádov. Navyše k tomu, niektoré z vodopádov sú len veľmi ťažko prístupné a meranie je tak komplikovanejšie. Preto ti nemôžeme s určitosťou povedať, že tieto vodopády sú odmerané správne. My sme však použili dostupné informácie na internete a zohľadnili sme tie najviac akceptované merania, ktoré boli voľne prístupné. Poďme sa teda spoločne pozrieť na tieto obrovské prírodné nádhery.

Najvyššie vodopády na svete:

10. Browne Falls, Nový Zéland – 836 metrov

Browne Falls

Nový Zéland je známy svojimi prekrásnymi vodopádmi. Iba jeden sa však dostal do tohto užšieho výberu. Nachádza sa v národnom parku Fiordland na južnom ostrove. Vodopád je obklopený ohromujúcou krajinou, ktorá je domovom mnohých druhov rastlín a vtákov.

09. James Bruce Falls, Kanada – 840 metrov

James Bruce Falls

Nachádza sa v Britskej Kolumbii v Kanade. Je najvyšším vodopádom zo všetkých, ktoré sa tu v okolí nachádzajú.

08. Puukaoku Falls, Havaj – 840 metrov

Hawaiiwaterfall2

Nachádza sa na najvyšších útesoch na svete (Haloku Cliffs), ktoré sa nachádzajú v severovýchodnej časti ostrova Molokai. Vodopád je tenký a nachádza sa hlboko v útese, preto ho nie je poriadne vidieť.

07. Balaifossen, Nórsko – 850 metrov

Norwaywaterfall2

Balaifossen je jeden z najvyšších vodopádov v Nórsku a nachádza sa v obci Ulvik v južnej časti krajiny. Celkovo je vysoký 850 metrov a končí v Osafjorden (obrovský fjord).

06. Vinnufossen, Nórsko – 860 metrov

Vinnufossen

Je to najvyšší vodopád v Nórsku, Európe a v svetovom rebríčku sa zaradil na 6 miesto.

05. Yumbilla Falls, Peru – 896 metrov

Yumbilla Falls

Skrytý hlboko v dažďovom pralese v severnej peruánskej oblasti Amazonky. Yumbilla Falls je vodopád vysoký 896 metrov. Medzinárodne známym sa stal v roku 2007, kedy bola publikovaná správa vedeckých pracovníkov z Peru National Geographic Institute v národných a neskôr aj medzinárodných médiách.

04. Oloupena Falls, Havaj – 900 metrov

Molokai

Nachádza sa v severovýchodnej časti havajského ostrova Molokai a so svojou ohromujúcou výškou 900 metrov je považovaný za štvrtý najvyšší vodopád na svete.

03. Tres Hermanas Falls, Peru – 914 metrov

Peruwaterfall2

Nachádza sa v chránenom národnom parku. Tres Hermanas Falls (voľný preklad ako vodopády troch sestier) je tretím najvyšším vodopádom na svete. Dosahuje neuveriteľných 914 metrov.

02. Tugela Falls, Južná Afrika – 948 metrov

Tugela Falls

Komplex sezónnych (obdobie dažďov) vodopádov, ktoré sa nachádzajú v národnom parku Royal Natal v provincii KwaZuluNatal v južnej Afrike. Všeobecne sa uznáva ako druhý najvyšší vodopád na svete s celkovou výškou 948 metrov. Nedávna česká vedecká expedícia však vykonala nové meranie s výsledkom neuveriteľných 983 metrov. Zatiaľ však meranie nebolo oficiálne uznané.

01. Angelov vodopád, Venezuela – 979 metrov

Angel Falls

Nachádza sa na okraji pohoria Auyantepui v národnom parku Canaim v regióne Gran Sabana. Angelov vodopád je najvyšším neprerušovaným vodopádom na svete s ohromujúcou výškou 979 metrov. Hoci sa vodopád nachádza hlboko v džungli a je ťažko prístupný, stal sa jednou z najobľúbenejších turistických atrakcií v krajine.

 

 

Zdroj: list25 / topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov