TOP 10

Artefakty, ktoré svojou existenciou prekvapili celý svet

artefakty

videní: 11.6K

Veda nikdy nestojí na jednom mieste. Stále sa objavujú nové príležitosti na nový výskum a v dôsledku toho sa objavujú nové poznatky, objavy a samozrejme aj artefakty. Napríklad na konci tohto článku ti ukážeme, ako približne vyzerala stará peruánska kráľovná. Archeológovia tak k svojej práci využívajú aj tie najmodernejšie technologické pomôcky, ktoré im uľahčujú ich prácu. Aj vďaka tomu bolo objavených množstvo objavov, o ktorých sa nám ani nesnívalo. Zozbierali sme preto najzaujímavejšie artefakty a objavy, o ktoré sa s tebou s radosťou podelíme.

Tieto artefakty prekvapili celý svet:

Mozog dinosaura

Len málo kto by povedal, že tento kameň, ktorý bol objavený v Anglickom Sussexe ešte v roku 2004, by mohol byť skamenelý mozog dinosaura. Je to však pravda! Je starý približne 133 miliónov rokov. Pomocou špeciálneho mikroskopu sa vedcom podarilo zistiť, aký bol mozog zrejme najstaršieho obyvateľstva našej planéty. Toto zistenie je jednoducho úžasné!

Vojakmi ručne vyrobené predmety počas pruských vojen, napoleonských kampaní a britských vojen v Južnej Afrike a Indii

Unikátne deky vyrobili ručne muži, z ktorých niektorí držali ihlu a vlákno prvýkrát v živote. Pôvodne sa myslelo, že vojaci tieto deky šili pri pobyte v nemocnici. Najnovšie výskumy však ukázali, že ich vojaci vytvárali priamo na bojisku, počas krátkych prestávok medzi vojenskými operáciami. Tieto úžasné umelecké diela boli vystavené v roku 2017.

Pozostatky najstaršieho človeka na Zemi

Kostra Australopiteka bola vystavená verejnosti v roku 2017 a nie je jedinečná iba kvôli svojmu veku (3,6 miliónov rokov) ale aj kvôli skutočnosti, že je takmer neporušená. Rekonštrukcia tejto kostry ukázala vedcom, že kostra Australopiteka je veľmi podobná súčasnej kostre človeka. Kostra sa našla v jaskyni v Južnej Afrike a podľa odborníkov to bola žena, ktorá spadla z útesu.

Domorodí Američania zdobili svoje zuby už pred 2500 rokmi

Ako sa ukázalo, zdobenie zubov nie je žiadna novinka. Na lebke muža, ktorí obýval južnú časť Severnej Ameriky, sa našli zuby zdobené polodrahokamami.

 

 

Múmia vo vnútri sochy

Vďaka modernému skenovaniu sochy Budhu bolo možné nájsť múmiu budhistického mnícha Lieu Quana. Tento mních žil niekedy v 11 až 12 storočí. Tento nezvyčajný objav prekvapil vedcov dvojnásobne, pretože vo vnútri boli ukryté aj zvitky s modlitbami.

Enigmalith

Pri turistike niekde v horách v roku 1998, elektrotechnik John J. Williams našiel niečo, čo sa podobalo elektrickému konektoru. Trčalo to zo zeme. Po vykopaní prístroja a dôkladnom preskúmaní objavil 3-zástrčkové zariadenie zarazené do skaly. Po dôkladnejšom preskúmaní v laboratóriu vedci zistili, že “zástrčka” nebola prilepená alebo nejako inak pripevnená ku kameňu, čo znamená, že objekt sa vytvoril spoločne s kameňom a bol tak jeho pevnou súčasťou. John J. Williams verne veril, že je to artefakt z dávnych civilizácií a odmietal ukázať miesto, kde tento kameň našiel.

Bonus: Obnovená tvár peruánskej kráľovnej, ktorá žila pred 1200 rokmi

Vedci z Poľska a Peru dokázali obnoviť obraz tejto šľachetnej ženy pomocou moderných metód 3D tlače. Hrobka El Castillo de Huarmey sa odvoláva na kultúru Wari, ktorá žila v tomto regióne ešte pred Inkmi. Telo kráľovnej, ktoré dostalo meno Huarmey, ležalo v samostatnej klenbe s obrovským množstvom šperkov a rituálnych predmetov.

 

 

Zdroj: brightside / topdesat

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov