Zaujímavosti

Hurikán Irma. To, čo dokázal, je neuveriteľné!

hurikán

videní: 17.1K

Hurikán alebo zriedkavo uragán je lokálny názov tropickej cyklóny v Karibskom mori a na juhovýchodnom pobreží USA. Vyskytuje sa najčastejšie od júna do novembra.

Ako vznikne hurikán?

Najprv musí mať more aspoň 26,5 °C (79,7 °F), najmenej do hĺbky 70 metrov. Keďže túto teplotu majú moria až koncom leta, trvá hurikánová sezóna od neskorého leta do neskorej jesene. Keď je more takto teplé, začne sa voda vyparovať. Keď sa dostane vyššie, začne sa točiť, pričom jej musí dopomôcť aj veľký búrkový oblak supercela. Tento vietor sa točí proti smeru hodinových ručičiek, v dôsledku Coriolisovej sily. Na rovníku k tomuto efektu nedochádza, preto tam hurikány nevznikajú. Čím je intenzívnejšie točenie vetra, tým je hurikán silnejší a väčší a samozrejme aj búrka je väčšia.

V strede hurikánu je tzv. „oko hurikánu“ – miesto pokoja. Zvyčajne má priemer od 20 do 60 km.Je to vlastne os, okolo ktorej sa točia všetky vetry. Keďže k vzniku hurikánov dochádza nad morom, silný vietor môže vytvoriť veľké príbojové vlny, ktoré môžu dosahovať výšku trojposchodového domu. Tieto vlny môžu spôsobiť veľké materiálne škody.

Takéto materiálne škody zničia životy mnohým ľuďom. Aj reportáže v našich televíziách poukazujú na ničivú silu hurikánov, ktoré sa do Európy dostanú naozaj zriedkavo. Teda zvyčajne sa nad územie Európy dostanú len akési pozostatky hurikánov, ktoré vznikli pri Amerike. Sú omnoho slabšie. Meteorológovia ich volajú tropické cyklóny.

Preto si ťažšie vieme predstaviť, ako to po takom hurikáne vyzerá. Aké zmeny nastanú v postihnutých oblastiach. Ako sa zmení život ľudí, ktorí tam donedávna mali svoje domovy, no príroda všetko zničila. Príkladom takéhoto ničivého prírodného vystrájania je aktuálny hurikán Irma.

hurikán

IRMA

Irma poslala Karibik a niekoľko južných štátov do krízového režimu po tom, čo zničila 95 percent Saint-Martinu, Barbudy a Britských Panenských ostrovov. Milióny ľudí boli ponechaní bez prístupu k vode, elektrine alebo telefónu. Zaznamenaných je najmenej 10 mŕtvych. Devastačný dopad mal hurikán Irma aj na Bahamy a Kubu. Rovnako na štát Florida, ktorý je v súčasnosti úplne evakuovaný. Irma je výnimočná intenzitou svojich prejavov. Rýchlosť na okraji tohto hurikánu je až 360 kilometrov za hodinu, čo je naozaj veľa. Vieme, že hurikány majú päť stupňov intenzity podľa Saffirovo-Simpsonovej stupnice a ten najvyšší začína pri rýchlosti okolo 252 kilometrov za hodinu. V tesnom závese za Irmou sa tiahne menší hurikán José, ktorý kopíruje jej trajektóriu.

Aby si si dokázal predstaviť silu Irmy, redakcia TOP10 ti prináša niekoľko fotiek, ktoré zaznamenávajú ničivú katastrofu.

 

hurikán

 

hurikán

 

hurikán

hurikán

 

hurikán

 

hurikán

hurikán

 

hurikán

 

hurikán

hurikán

 

hurikán

 

hurikán

 

BONUS na odľahčenie – Učiteľka sa pokúsila jednoducho vysvetliť formu hurikánu

hurikán

Zdroj: Wikipédia, Boredpanda, 9GAG

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov