Zaujímavosti

Tajomný Club 27. Aké tajomstvo spája slávnych umelcov? 2. diel – Brian Jones (The Rolling Stones)


videní: 6.1K

V predchádzajúcom dieli sme ti predstavili Club 27, na základe čoho vznikol, a tiež Roberta Johnsona. Ak si ho nečítal, nájdeš ho tu:

Vďaka Brianovi Jonesovi vznikli The Rolling Stones. Na verejnosti vystupoval ako jej líder, manažér a v kapele pôsobil najmä ako gitarista. Rokmi sa však všetko zmenilo. Akú cestu podstúpil pre slávu a za akých okolností zomrel? Odpovede na tieto otázky a mnoho ďalších zaujímavostí sa dozvieš v 2. dieli Club 27.

 

Lewis Brian Hopkin Jones

1. Pochádzal z hudobníckej rodiny. Keď mal 15 rokov, rodičia mu kúpili saxofón. Na 17. narodeniny od nich dostal prvú akustickú gitaru.

2. V roku 1959 jeho14-ročná priateľka Valeria Corbett otehotnela, on opustil školu a odišiel z domu. Neskôr s inými ženami splodil ďalšie 3 deti.

3. V Londýne sa spriatelil s hudobníkmi, ktorí tvorili londýnsku rythm &blues scénu. Stal sa bluesovým muzikantom, chvíľu si hovoril Elmo Lewis a hral na gitare technikou slide (ohýbanie tónov a napodobenie ľudského hlasu).

4. V tej dobe založil kapelu The Roosters s Paulom Jonesom. V januári 1963 ju opustil, no už v roku 1962 cez inzerát hľadal muzikantov do čerstvo zakladanej R&B kapely.

5. Meno The Rollin’ Stones (neskôr písané s g) si vybrali náhodne. Na podlahe ležala platňa od Muddyho Watersa, prvá pieseň sa volala Rollin’ Stone Blues.

6. V rokoch 1962 a 1963 býval Jones s dvoma členmi kapely, Jaggerom a Richardsom, spoločne v jednom byte v Chelsea. Brian Jones tam naučil hrať Micka Jaggera na fúkaciu harmoniku.

Brian_Jones_1965

7. Vtedy bol ešte stále lídrom kapely. Zháňal kluby, kde by mohli koncertovať a riešil honoráre s majiteľmi klubov. Ako líder si nechával o 5£ vyšší honorár, a to v kapele vyvolávalo konflikty.

8. Po príchode manažéra Oldhama však začala Jonesova úloha v kapele slabnúť. Z pozície lídra ho začali vytláčať Mick Jagger a Keith Richards a podľa manažéra aj tak z Jaggera vyžarovala väčšia charizma. Jones chcel hrať blues, ale manažér chcel, aby boli R&B kapela.

9. Jones sa vyčleňoval už na začiatku. Cestoval oddelene, ubytovával sa v iných hoteloch a chcel stále vyššie honoráre ako ostaní.

10. Čím viac kapela bohatla, tým viac upadal do závislosti na drogách. Často bral LSD, rôzne pilulky, fajčil marihuanu a opíjal sa. To sa podpísalo na jeho duševnom zdraví.

 

 

11. Za držanie drog bol uväznený, no vyviazol len s podmienkou, pokutou a povinnosťou vyhľadať odbornú pomoc.

12. Pohádal sa s Richardsom , a to narušilo jeho pozíciu v kapele. Ďalším klincom do hudobnej kariéry boli jeho zmeny nálad. Ako tvrdí Andrew Wyman vo svojej knihe Stone Alone: „Poznali sme dvoch Brianov… jeden bol introvert, hanblivý, citlivý a hlboko zamyslený. Druhý bol namyslený, ktorý hoci vedel hrať, na čo siahol, no neustále vyžadoval uznanie okolia… Každé priateľstvo dokázal dotlačiť až na hranicu únosnosti, ktorú potom veľmi často prekročil.“

13. Postupom času vkladal menej a menej hudobných príspevkov. Ako gitarista sa začal nudiť, a tak si vyberal exotické nástroje. Kvôli tomu často chýbal na nahrávaniach.

14. V 1967 ho opustila Anita Pallenberg po 2 rokoch vzťahu. Utiekla k Richardsovi. Vzťah medzi Richardsom a Jonesom sa tým úplne rozpadol.

15. Zatiaľ čo v minulosti bol v kapele veľmi produktívny, v onej dobe hral už len okrajovo. Jeho posledné vystúpenie bolo v roku 1968 v The Rolling Stones Rock and Roll Circus. Bola to séria koncertov s cirkusovými číslami, ktorú vtedy The Rolling Stones zorganizovali. Jagger vtedy nebol spokojný s výkonom kapely, lebo v porovnaní s inými kapelami zneli „unavene“. Na DVD nie je Jonesa takmer vôbec počuť.

Brian_Jones_1967

16. Jeho sústavné užívanie drog mu znemožnilo získať americké víza. Celej kapele tak znemožnil ísť na turné. Ostatní členovia ho donútili odísť z kapely.

17. 3. júla 1969, menej než mesiac od odchodu z kapely, sa Brian Jones utopil v bazéne na záhrade svojho domu. Tesne po tragédii sa vynorili viaceré dohady o tom, že spáchal samovraždu, že ho v bazéne utopili rozvášnení fanúšikovia, že ho ktosi zámerne sotil do vody, pretože mu nechcel dať drogy, alebo že sa náhodou utopil pri ponáraní s polonahými kráskami.

18. Anna Wohlin, ktorá bola vtedy jeho blízkou priateľkou, napísala knihu, v ktorej všetko vidí trochu inak. Na divokom večierku v deň, keď Brian zomrel, bola aj jej priateľka Janet s milencom Frankom Thorogoodom. Anna tvrdila, že spitého a zdrogovaného Briana nechala pri bazéne s Frankom a Janet a odišla sa prezliecť. Asi o 10-15 minút počula od bazéna výkriky, že s Brianom sa niečo stalo. Keď dobehla ku kričiacej Janet, videla Brianovo nehybné telo na dne bazéna. Skočila do vody a vytiahla ho na breh, ale bolo už neskoro. „Bolo mi podozrivé, ako sa Brian mohol utopiť, keď pri bazéne boli aj Frank a Janet. Ak mal Brian problémy a Frank bol pritom, prečo ho teda hneď nezachránil?“ pýta sa vo svojej knihe. Podľa Wohlinovej sa teda v onú noc pri bazéne odohrala vražda. Thorogood, ktorý sa údajne s Brianom hádal o peniaze, využil jeho nepríčetnosť a jednoducho ho v bazéne utopil. Iné vysvetlenie podľa Wohlinovej nemôže byť.

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov