TOP 10

10 faktov o najdrahšej americkej inaugurácii v histórii, o ktorých ste pravdepodobne nevedeli


videní: 8.0K

Donald Trump pred dvoma dňami zasadol na prezidentské kreslo. Ľavou rukou na biblii Abrahama Lincolna a tiež na svojej rodinnej biblii zložil prísahu a stal sa tak 45. Prezidentom USA.   To, či je to najväčšia katastrofa, alebo výhra pre USA necháme na posúdenie iným. My sa v tomto článku zameriame na zaujímavosti o jeho inaugurácii, ktorá bola najdrahšou v histórii Ameriky.

Akciu sledovali svojím nekompromisným okom média z celého sveta. Veľká kritika sa vzniesla najmä na nákladnosť ceremónie. Tu je niekoľko faktov o tejto udalosti…

1. Odhadované náklady na inauguráciu boli 175 – 200 000 dolárov. Obamova inaugurácia v roku 2009 pritom stála 124-tisíc dolárov. Pôjde tak o najdrahšiu inauguráciu v histórii Spojených štátov.

2. Očakávalo sa, že Trumpovu inauguráciu navštívi až 900 000ľudí. Tento počet zahŕňa aj nemálo protestujúcich, ktorí sa na udalosť chystali. Aj keď sa toto číslo zdá veľké, prezident Obama mal v roku 2009, ako prvý afroamerický prezident, dav až o milión ľudí väčší.

16114471_10155102733538115_7773747901048366224_n

Zdroj: WELT

 

3. Vstupenka na samotnú inauguráciu stála 25 000 dolárov, čo je asi 23 500 eur. Ako dlho by ti trvalo to našetriť?

4. Lístok na slávnostnú večeru s novým prezidentom Trumpom, jeho manželkou Melaniou a viceprezidentom Mikeom Pencom stál 1 milión dolárov. Treba vykryť výdavky na inauguráciu?

 

 

5. Mnohé veľké kapely a hudobníci (napr. Moby, Elton John či Kiss), odmietli Trumpove pozvanie zahrať na inaugurácii. Zoznam účinkujúcich mal tak od Trumpových sľubov o koncerte s mnohými hviezdami ďaleko. Na inaugurácii zahrajú prevažne neznámi hudobníci a kapely. Najznámejšia z nich je 3 Door Down. Sú síce skvelí, no pre porovnanie, na Obamovej inaugurácii zaspievala v roku 2009 Aretha Franklin a v roku 2013 Beyoncé. Asi bol obľúbenejší, čo už.

6. Podujatie bolo, pochopiteľne, prísne strážené a monitorované. Okolo miesta konania vytvorilo vojsko bublinu uzatvorením 100 blokov (takmer 4,5 kilometrov štvorcových) pre dopravu. Na bezpečnosť dohliadalo 28 000 príslušníkov ozbrojených síl. Na ochranu bolo vyčlenených najviac peňazí – odhaduje sa, že až 100-tisíc dolárov. Samé horibilné sumy.

7. Po raňajkách a omši v kostole sa Trump so svojou ženou Melaniou stretli s odchádzajúcim prezidentom Barackom Obamom a jeho ženou Michelle v Bielom dome. Podľa tradície sa spolu odviezli Trump a Obama až pred budovu washingtonského Kapitolu.


8. Po zložení prísahy predniesol Donald Trump svoj prvý prezidentský príhovor. Trump si ho napísal sám a chcel ho mať krátky, ale úderný a optimistický. Hlavná téma bude o zjednotení Američanov a Ameriky.

„Bránili sme hranice cudzích krajín a pritom odmietali brániť vlastné. A utrácali sme miliardy a miliardy dolárov, zatiaľ čo americká infraštruktúra sa rozpadá a starne,“ kritizoval svojich predhodcov Trump. Celé sa to jednoducho točí okolo peňazí.

9. Národnú hymnu zaspievala len 16-ročná speváčka Jackie Evancho, ktorú v roku 2010 preslávila spevácka reality show America’s Got Talent. Čo mal robiť, keď ho odmietli hviezdy svetového kalibru?

10. Podľa tradície zanechá odchádzajúci prezident Obama Trumpovi list v obálke na stole v Oválnej pracovni. Jeho obsah je však tajomstvom.

Zdroj: Reuters

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov