Zaujímavosti

Černobyľ: Nový sarkofág je už na svojom mieste. Poskytne nám ochranu na najbližších 100 rokov


videní: 11.1K

V posledných týždňoch sa odohrával dlho očakávaný presun nového sarkofágu nad havarovaný reaktor č. 4, ktorý sa tento týždeň podarilo prekryť a zároveň s ním aj starý, rozpadávajúci sa sarkofág, postavený ešte v roku 1986. O novom oceľovom sarkofágu sa rozhodlo 17. septembra 2007, kedy francúzske konzorcium Novarka, podpísalo zmluvu o postavení nového sarkofágu.

Video z presunu sarkofágu:

 

Pohyb tejto obrovskej oceľovej kupoly sarkofágu o celkovej hmotnosti 36 000 ton, zaisťovala holandská firma Mammoet, ktorá pre túto udalosť vyvinula vlastný unikátny prepravný systém. Sarkofág o rozmeroch 260 metrov na šírku, 164 metrov na dĺžku a s výškou 110 metrov sa pohyboval po koľajniciach, ktoré boli pokryté teflónom. Jedná sa o najväčšiu stavbu na svete, ktorá sa kedy stala pohyblivou. Celkovo ju presunuli o 327 metrov pri rýchlosti približne 10 metrov za hodinu.

 

 

Princíp zariadenia, ktorý zabezpečoval presun sarkofágu:

 

Životnosť sarkofágu sa odhaduje na 100 rokov. Väčšinu finančných prostriedkov na vybudovanie nového sarkofágu poskytla Európska banka pre obnovu a rozvoj.  Náklady sa zatiaľ vyšplhali na viac ako 1,5 miliardy eur. Po dokončení, nový sarkofág utesnia hermetickými membránami, aby sa mohlo začať s demontovaním starého sarkofágu, ktorý je starý 30 rokov.

Zábery z vtáčej perspektívy, zachytené počas výstavby sarkofágu začiatkom roka 2016:

Zdroj: wikipedia, chernobylzone

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov