Zaujímavosti

Zábery opusteného letiska v Nemecku, ktoré využívali nacisti a Červená armáda


videní: 5.5K

Pozri sa na tieto skvelé zábery opusteného letiska Sperenberg, ktoré v minulosti slúžilo nacistom na testovanie rakiet ale aj červenej armáde. Tento vojenský komplex bol pôvodne postavený pre potreby pruskej armády, bol však upravený pre raketové skúšky počas druhej svetovej vojny.

Testovanie rakiet V-1 a V-2.

Bolo to miesto, kde sa testovali prvé rakety V-1 a V-2, ktoré mal na svedomí Wernher von Braun, priekopník medzi raketami. Celé zariadenie a všetky technológie sa neskôr presťahovali do Peenemünde, keďže hrozil sovietsky útok a nacisti sa obávali o svoje citlivé technológie, ktoré nechceli dať v žiadnom prípade do rúk sovietov.

Po vojne, bolo miesto používané ako cvičisko pre členov Červenej armády ale aj východonemeckej armády. V neskorších 50. rokoch bolo miesto rozšírené. Stalo sa sovietskym vojenským letiskom. Pri tejto príležitosti vybudovali veliteľské stanovište – bunker s názvom 226th Transporfliegerregiments. Môžeš ho vidieť na videu a jeho rozmery sú 28 x 16 metrov.

 

 

Predĺženie pristávacej dráhy na končených 2 500 metrov.

Ďalšie parkovacie rampy boli postavené na severozápad, pozdĺž centrálne umiestnených hangárov, ktoré boli kombinované spolu s rozvodňami elektriny. Po dokončení týchto práv v máji roku 1974, sa práce podujali sovietske stavebné firmy, ktoré predĺžili betónovú pristávaciu dráhu na konečných 2 500 metrov. K tomu ešte vytvorili ďalšie paralelné trávnaté dráhy.

Tiež vytvorili ďalšie štyri rolovacie dráhy s orientáciou na sever-juh, a dve rolovacie dráhy rovnobežne s dráhami v smere východ-západ, ktorá viedla k predĺženiu terminálu pre cestujúcich.

Po zjednotení Nemecka v rokoch 1989 – 1990, sovieti súhlasili, že letisko Sperenberg opustia a dajú ho pod právomoc federálnej vlády od roku 1994. Východný nemecký prezident Erich Honecker, strávil svoj posledný deň v Nemecku práve na letisku Sperenberg. Bolo to pred tým, ako bol letecky prevezený do Moskvy.

 

Zdroj: warhistoryonline
Video: youtube

 

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov