Zaujímavosti

Záhadné zvuky, ktoré sa širia naprieč Arktídou. Má ich na svedomí vojenský experiment?


videní: 4.4K

Kanadská armáda vyšetruje zvláštne zvuky, ktoré vychádzajú z morského dna v blízkosti odľahlej základne na Arktíde. Podľa CBC News, členovia izolovanej komunity, ktorí žijú v Igloolik (Teritórium Nunavut), počuli tieto zvláštne zvuky počas leta a nemali žiadnu identifikovateľnú príčinu. V dôsledku toho boli kanadské ozbrojené sily oboznámene s problémom a zároveň prijali opatrenia, pomocou ktorých sa snažia situáciu vyriešiť.

 

Zvuk, ktorý je podobný “cinknutiu”

Zvuk – ktorý bol zavádzajúcim spôsobom popisovaný ako „cinknutie“ alebo „pípnutie“ – bolo počuť v úžine Fury a Hecla, zhruba 120 kilometrov severozápadne od Igloolik, po dobu niekoľkých mesiacov. Riedko obývaná oblasť je známa tým, že je obývaná veľkým množstvom morských cicavcov počas teplejšieho obdobia. Miestni Inuiti ich často lovia. Títo lovci, ktorí hovoria o divných zvukoch, poukázali na to, že práve tieto zvuky im plašia zver preč z tejto oblasti.

 

 

Ľudia, ktorí sem prichádzajú na svojich súkromných jachtách, tiež údajne počuli tieto tajomné zvuky „cinknutia“. Je zrejme možné, že zvuky nie je počuť iba v blízkosti povrchu vody, ale rovnako aj skrz trupom lode. CBC News upozorňuje, že ich reportér tieto podivné zvuky ešte nepočul, preto sa obracia na informácie, ktoré mu poskytli tí, ktorí tieto zvuky počuli. O pravosti informácií nepochybujú, keďže tieto záhadné zvuky potvrdilo veľa ľudí a tak sa rodia rôzne konšpirácie o pôvode vzniku tohto zvuku.

 

Množstvo konšpiračných teórii

Jednou z nich je, že celé to má na svedomí Baffinland Iron Mines Corporation. V minulosti vykonali veľké množstvo prieskumov pomocou sonaru práve v tejto oblasti. Spoločnosť však uviedla, že tento rok v lete nevykonávala žiadne prieskumy v danej oblasti. V skutočnosti, miestna vláda vyhlásila, že nikdy v minulosti nevydala žiadne územné povolenia pre akúkoľvek spoločnosť alebo skupinu ľudí pre výstavbu alebo hydrografické práce, ktoré by mali byť vykonávané v tomto regióne. Ďalšou možnou teóriou je zapojenie Greenpeace, ktoré používa podvodné emitori. Tie zastrašujú podvodné živočíchy preč. Tak sa  k nim Inuiti nemôžu dostať. Hovorca Greenpeace však túto teóriu vyvrátil, pretože vraj rešpektujú lovecké potreby Inuitov.

 

Tajné vojenské experimenty?

Ďalšou možnosťou sú ponorky. Ministerstvo národnej obrany uvádza, že aj keď ponorky, ktoré by prechádzali cez územie, ešte nie sú vylúčené, je veľmi nepravdepodobné, že sú na vine. Igloolik sa však nachádza približne iba 70 kilometrov od aktívnej vojenskej základne. Tajné vojenské experimenty sú veľmi obľúbené a preto je možné, že práve táto základňa ma na svedomí tieto zvláštne zvuky.

Zdroj: iflscience
Titulná foto: pixabay

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov