Zaujímavosti

Ruskí výskumníci objavili pozostatky tajnej nacistickej meteorologickej stanice


videní: 6.4K

Meteorologická stanica na ostrove Alexandrina zem za polárnym kruhom je zapojená do príbehu o tajných nacistických vedeckých projektoch, kde meteorológovia boli otrávení z mäsa polárnych medveďov. Príbeh je tak zvláštny, že často je označovaný za vymyslený, ale po 72 rokoch neskôr ruskí vedci narazili na miesto, kde pred mnohými rokmi táto stanica reálne stála a spolu s ňou našli aj hŕstku vojnových pamiatok z roku 1940, uviedol Russian Arctic National Park.

Známa iba z písomných prameňov.

„Stanica bola známa iba z písomných prameňov, ale teraz máme aj skutočné dôkazy, že naozaj existovala,“ povedal Evgeny Jermolov, vedecký pracovník národného parku, vo svojom vyhlásení.

Stanica, známa ako Fortune Seeker alebo Schatzgraber, bola za nacistickej éry tajnou meteorologickou stanicou, ktorá bola prevádzkovaná Nemeckom na súostroví Zeme Františka Jozefa v priebehu druhej svetovej vojny.

Meteorológovia sa kvôli nedostatku potravy otrávili konzumáciou mäsa z nakazeného ľadového medveďa.

Tá bola údajne opustená a zničená v júli roku 1944. Rozpráva sa, že všetci vedci na ostrove boli vážne chorí na trichinelózu po tom, čo boli nútení jesť infikovaného ľadového medveďa kvôli nízkym zásobám potravy. Preživší meteorológovia boli zachránení a celá stanica aj s vybavením bola zničená. Pozostatky, ktoré neboli úplne zničené, tak desaťročia v drsnom arktickom prostredí korodovali.

Medzi objavenými artefaktami boli objekty nesúce nacistické insígnie a svastiky. Najdôležitejšie pre výskumných pracovníkov je to, že veľa ostatkov je označených a datovaných. Ich úlohou je teraz dostať artefakty na pevninu, kde môžu byť archivované, preskúmané a nakoniec aj verejne vystavené.

 

 

Nájdených bolo vyše 500 predmetov historickej hodnoty.

„Asi 500 predmetov historickej hodnoty bolo zhromaždených na základe tajnej nemeckej stanice Treasure Hunter, ktorá bola prevádzkovaná na ostrove Alexandrina zem, ktorý je súčasťou súostrovia Zeme Františka Jozefa od roku 1943 do júla roku 1944,“ povedala vo svojom vyhlásení Julia Petrova, tlačová hovorkyňa National Park. „Medzi objavené artefakty patrí munícia, vojenské vybavenie, každodenné predmety, osobný majetok a fragmenty meteorologických prístrojov.“

Zdroj: iflscience
Titulná foto: wikipedia

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov