Zaujímavosti

Neuveriteľný psí čuch: Domáci miláčikovia dokážu vycítiť čas


videní: 6.6K

To, že psí čuch je neuveriteľný, to vieme už dávno. Psie nosy majú viac ako 200 miliónov čuchových receptorov v porovnaní s človekom, ktorý má len päť miliónov.

To psom umožňuje (ak sú na to trénovaní), aby vyňuchali všetko od domácky vyrobených výbušnín, cez hranice ilegálne prevážané položky, alebo i elektronické zariadenia od sexuálnych delikventov

Odborníčka na psi je presvedčená, že práve to im umožňuje určovať tiež čas.

0000021157

MNOHO PSOV VIE, KEDY ICH MAJITEĽ PRÍDE DOMOV

Alexandra Horowitzová, zakladateľka Dog Cognition Lab Barnard College v poslednej dobe hovorila s NPR o zmysle psieho čuchu, zameriavala sa vo svojej knihe Byť psom. Mnoho pozorných majiteľov psov môžu potvrdiť, že ich miláčikovia zdá sa, že majú zmysel  pre to,aby vedeli, kedy ich majiteľ sa príde domov, alebo napríklad, kedy je čas ísť spať.

 

 

A TU JE VYSVETLENIE

Horowitzová je presvedčená, psy sú skutočne schopní používať svoj zmysel pre čuch a určiť, v akej dennej dobe to je:

Pes vonia zmenu miestnosti za deň ako čas pokračuje. Horúci vzduch stúpa, a to zvyčajne pramení v prúdoch pozdĺž stien a stúpa k stropu a ide trochu do stredu miestnosti a tvoria sa kvapky. Aby sme si boli schopní predstaviť pohyb vzduchu cez deň, čo v podstate predstavuje pohyb vône cez deň.

Psy môžu tiež určiť, kto navštívil dané miesto, pretože zanechal po sebe vôňu. Ale Horowitzová predpokladá, že sú schopní aj určiť, ako dlho osoba tam bola, a to na základe intenzity vône. Okrem toho môžu zistiť, čo sa chystá. „Budúcnosť, v istom zmysle je zapách na vánku od vpredu alebo za rohom,“ vysvetľuje.

Kvôli tejto vrodenej schopnosti, Horowitzová nalieha majiteľov psov, aby prijali „pachovú prechádzku“ skôr ako ťahanie domácich zvierat od objektov, ktoré chcú ovoňať. Koniec koncov, je to ich spôsob „vidieť“ a porozumeť svetu.

 

A KEĎ TOTO PES ZAVONIA…

0000021158

ZDROJ:akc.org

 

 

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov