Zaujímavosti

Omyly automobilizmu: Citroen 2CV. Škaredé káčatko


videní: 6.4K

Pri slovnom spojení škaredé káčatko väčšine ľudí napadne milá detská rozprávka. Zarytým motoristom však okamžite príde na um Citroen 2CV.

Hoci by to málokto povedal, vývoj Citroenu 2CV začal ešte v roku 1939. Prvý prototyp mal len jedno svetlo a štartoval sa kľukou. Väčšina protoypov bola zničená, aby sa auto nedostalo do rúk Nemcov. Citroen 2CV vydržal vo výrobe neuveriteľných 42 rokov – od roku 1948 až do roku 1990. Aj napriek posmeškom sa Citroen 2CV stal francúzskou legendou, podobne ako Trabant pre Nemecko, či Mini pre Veľkú Britániu. Celkový počet vyrobených kusov je takmer 9 miliónov.

 

 

Pôvodným poslaním Citroenu 2CV bolo, aby automobil “previezol štyroch vidiečanov, vrece zemiakov a košík s vajíčkami cez zorané pole na trh rýchlosťou 60 kilometrov za hodinu tak, aby sa nerozbilo ani jedno vajce.” Konštruktéri kládli dôraz na nízku spotrebu a hmotnosť, ktorú si na začiatok stanovili na ambicióznych 300 kilogramov. Podarilo sa im splniť aj kritérium spotreby, keďže prvé vozidlá boli skutočne schopné jazdiť so spotrebou 3 litre benzínu na 100 kilometrov. Zaujímavosťou je, že niektoré prvé kusy nemali štartér, ale štartovali sa podobne ako kosačky.

Prečo teda patrí do rubriky omyly automobilizmu? Pôvodný návrh Citroenu 2CV bol iný a postupom času bola automobilka nútená od niektorých experimentálnych riešení upustiť. Pôvodným zámerom bola samonosná karoséria s ľahkým hliníkovým plechom, ktorá však nakoniec bola zamietnutá ako techonologicky nevhodná. Slabý motor si však nevedel poradiť s autom do kopca a preto nebolo výnimočné vidieť “vidiečanov” tlačiť auto. Naopak, dole kopcom boli problémom slabé brzdy. Nesmieme zabúdať ani na extrémne náklony karosérie v zatáčkach.

 

Video si môžeš pozrieť tu:

 

Zdroj fotografií: Wikipedia, Flickr

NENECHAJ SI UJSŤ OSTATNÉ DIELY SERIÁLU OMYLY AUTOMOBILIZMU:

taz_skoda_1203_in_bratislava_6819313181

Škoda 1203. Auto, ktoré stálo pri začiatku, ale aj konci života

skoda_120_madrid

Škoda 105/120. Najznámejšia škodovka

bond_bug_cac_414j_lincoln_castle

Bond Bug. Zvláštna a labilná britská trojkolka

Fiat_Multipla_silver_front

Fiat Multipla. Najškaredšie auto sveta?

trabant-380247_1280

Trabant, alebo Bakelitové Motorové Vozidlo

DeLorean DMC-12. Návrat do budúcnosti?

DeLorean DMC-12. Návrat do budúcnosti?

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov