Zaujímavosti

Čínska vesmírna stanica sa nekontrolovane rúti na Zem


videní: 5.7K

Po mesiacoch podozrení, Čína nakoniec oficiálne potvrdila, že ich prvá vesmírna stanica smeruje priamo na Zem a je neovládateľná.

Vysoko postavený úradník čínskeho vesmírneho programu odhalil na tlačovej konferencii ešte minulý týždeň, že vesmírna stanica Tiangong-1 pravdepodobne dopadne na Zem v roku 2017, píše Xinhua News Agency. Dodal, že v súčasnej dobe je stanica neporušená a okolo zeme obieha vy výške približne 370 kilometrov.

„Na základe našej kalkulácie a analýzy, väčšina častí vesmírneho laboratória zhorí už počas pádu v atmosfére,“ povedal Wu Ping, zástupca riaditeľa na tlačovej konferencii.

Úradníci dodali, že vesmírna agentúra bude aj naďalej sledovať pohyb Tiangong-1 a zverejňovať aktuálne informácie s predpokladaným časom dopadu.

10,3 metrov dlhá Tiangong-1, čo v preklade znamená „nebeský palác“, bola založená v roku 2011 ako prvá čínska vesmírna stanica ovládaná posádkou. Svoju misiu ukončila v marci tohto roka. Avšak od tej doby, mnoho astronómov poznamenalo, že vesmírna stanica je neovládateľná a len tak sa pohybuje po obežnej dráhe Zeme. Čakalo sa, že sa vymkne kontrole a namieri si to priamo na Zem, ticho zo strany čínskej vlády iba potvrdzovalo túto teóriu.

Úradníci sa nevyjadrili k tomu, koľko z vesmírnej stanice dokážu stále ovládať zo Zeme. Avšak vzhľadom na to, že na Zem dopadne už v roku 2017, to naznačuje pravdepodobne veľmi malú časť.

Čína sa začala minulý týždeň venovať novej experimentálnej vesmírnej stanici Tiangong-2 a plánuje zhotoviť plnohodnotnú vesmírnu stanicu v najbližších desiatich rokoch.

Štart rakety s jedným z modulov vesmírnej stanice Tiangong 1

Zdroj: iflscience
Video: youtube
Zdroj titulnej foto: bisbos

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov