Zaujímavosti

Čína chce oživiť najväčšie lietadlo na svete


videní: 9.9K

Antonov AN-225 Mriya je stále bezpochyby to najväčšie lietadlo, ktoré bolo kedy skonštruované. Na svete je vyrobený iba jeden jediný kus. To sa však čoskoro zmení, keďže Čína sa zamerala na tento typ lietadla a povedala si, že jedno také, úplne nové chce vlastniť.

Antonov Corporation, ukrajinská spoločnosť, ktorá vyrobila AN-225, nedávno oznámila dohodu s Aviation Industry Corporation of China o obnovení výroby AN-225.

Začne sa vyrobením jedného kusu tohto obrovského lietadla v Kijeve a do Číny by ho mali doručiť v roku 2021. Bude to vlastne iba druhé lietadlo svojho druhu, ktoré bude vyrobené. Cena by sa mala pohybovať približne na hranici 500 miliónov $.

 

 

Základ lietadla bude pozostávať z už vyrobeného modelu, no zariadenia budú všetky kompletne moderné. 158 tonové lietadlo Antonov AN-225 bolo navrhnuté ešte v roku 1980 a malo slúžiť na prepravu rakiet a kozmických lodí pre Ruskú kozmickú agentúru. Lietadlo je 84 metrov dlhé a rozpätie krídel, na ktorých je šesť prúdových motorov, dosahuje dĺžku až 88 metrov.

Tento obrovský lietajúci kolos absolvoval prvý let v roku 1988, no väčšinu svojho času strávil prenajatý v oblasti nákladnej prepravy. Dôvod využitia v Číne je neznámy, dokonca sa nevie ani predpokladaný počet kusov, ktoré Čína plánuje kúpiť. Avšak lietadlo ponúka mnoho možností na svoje využitie, či sa už jedná o prepravu veľkého nákladu alebo o využitie na obchodné a vojenské potreby. Antonov AN-225 počas vojny v Perzskom zálive dokázal naraz prepraviť 216.000 jednotiek jedla americkým jednotkám.

Video: Pristátie Antonova AN-225

Zdroj: iflscience.com
Titulná foto: pixabay.com

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov