Zaujímavosti

Neuveriteľný príbeh. V roku 2004 bol vyhlásený za mŕtveho, no uniesla ho Severná Kórea, aby robil mentora Kim Čong-unovi


videní: 3.8K

Americký študent, ktorý údajne zomrel v Číne v roku 2004, sa objavil živý v Severnej Kórei po tom, čo bol unesený, aby slúžil vodcovi Kim Čong-unovi ako osobný mentor.

David Sneddon z Brigham Young University zmizol v provincii Yunnan vo veku 24 rokov, pričom čínska polícia tvrdila, že pravdepodobne zomrel na následky nehody počas turistiky.

Avšak realita bola iná. Ako sa ukázalo, Sneddon bol unesený, aby robil anglického lektora vtedajšemu dedičovi severokórejského trónu. Sneddon teraz žije v severokórejskom hlavnom meste Pchjongjang, kde vyučuje deti angličtinu a má ženu a dve deti. Táto správa prichádza pre rodinu ako úľava – ale aj malé prekvapenie. Jeho rodičia už dlho pochybovali o oficiálnom príbehu o zmiznutí ich syna.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

„V srdci sme vedeli, že je stále nažive, takže sme museli bojovať ďalej,“ povedala Kathleen Sneddonová. Ich podozrenie sa okrem iného zakladalo na skutočnosti, že Sneddonovo telo nebolo nikdy nájdené po tom, čo podľa čínskej polície zomrel v kaňone Tiger Leaping Gorge na rieke Jinsha Yunnan, ktorá je veľmi obľúbeným cieľom turistov.

Táto oblasť je tiež jednou zo série zastávok podzemnej železnice, ktorá sa transportuje severokórejských utečencov do juhovýchodnej Ázie. „Pôvodne sme si mysleli, že Davida uniesla Čína v domnení, že bol zapojený do podzemnej železnice, pretože jeho bývalý spoločník sa staral o severokórejskú rodinu v Pekingu,“ vysvetlil otec Roy Sneddon.

Roy a jeho synovia začali navštevovať Yunnan, aby rozdávali a rozlepovali plagáty a letáky s Davidovou fotografiou, v ktorých apelovali na čínske orgány, aby ho prepustili. „Mysleli sme, že čínske orgány by mohli povedať -Urobili sme chybu-, ak by sme neboli príliš konfrontační,“ vysvetlil. O niekoľko rokov neskôr však bola rodina kontaktovaná mužom s úplne iným príbehom.

david-sa

V roku 2011 ich kontaktoval Chuck Downs, potom Výboru pre ľudské práva v Severnej Kórei, ktorí vedeli o Davidovom zmiznutí, keď sa stretli s jedným z jeho priateľom. Downs pozval pár do Washingtonu, aby spoznali skupinu ľudí z Japonska, ktorí boli predtým unesení Severnou Kóreu, a mohli byť schopní vrhnúť svetlo na osud ich syna.

 

 

„Povedali sme, že si zaplatíme cestu, pretože sme nechceli využívať Japoncov,“ povedal Roy. Akonáhle sa stretli s unesenými, zistili, že únosy cudzincov Severnou Kóreou nie sú v Ázii nič nezvyčajné. Čoskoro na to sa tento prípad v zámorí medializoval a rodina poskytla niekoľko rozohovorov. Potom zrazu dostali veľmi prekvapivý hovor.

„Dostal som telefonát od občana USA, ktorý žije neďaleko Soulu,“ vysvetlil Roy. „Povedal: Moja žena je utečenec, takže som v kontakte s komunitou ľudí, ktorí opustili Severnú Kóreu. Povedali mi, že je tu niekto, kto zodpovedá popisu svojho syna a učí angličtinu v Pchjongjangu.“ Hoci sa rodine splnili túžby, ostávali opatrní.

David-Mission-Training-Center

Medzitým rodičia pracovali na ďalšej medializácii prípadu na podporu svojho syna. Vytvorili webovú stránku a stránku na Facebooku, na ktorých zdieľajú príbehy a informácie o jeho zmiznutí. A ako sa ukázalo, roky kampane a dúfania sa nakoniec vyplatili, keďže predstavitelia štátu Utah Chris Stewart a senátor Mike Lee predstavil spoločnú rezolúciu v Snemovni reprezentantov s cieľom prijať opatrenia, aby sa zistilo, čo sa skutočne stalo so Sneddonom.

„Aj keď to môže byť ťažké, je povinnosťou vlády Spojených štátov skúmať všetky stopy, aby našla zmiznutého občana,“ povedal Stewart vo vyhlásení. „Dôkazy naznačujú, že stále existuje veľa nezodpovedaných otázok o Davidovom zmiznutí. Davidova rodina si zaslúži odpovede na tieto otázky, a kým ich nenájdeme,  budem pokračovať v naliehaní na ministerstvo zahraničia, aby pokračovalo vo vyšetrovaní.“

 

Zdroj: Dailymail
Zdroj fotografií: Helpfinddavid.com

b
Komentáre

Sociálne siete

facebook  

Odporúčame

HS-logo

TOPdesat.sk copyright © 2023 | Všetky práva vyhradené

Hore
});

online geldanlagen geldanlagen

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov